Nakon rekordnog rasta uslijedio pad vrijednosti bitcoina za 10 posto

Samo dva dana nakon što je vrijednost bitcoina premašila čak 30.000 dolara, digitalna valuta je ipak nakratko pala ispod ove cifre.

Vrijednost bitcoina je tokom vikenda iznosila 34.000 dolara, što je pratio nagli porast i manjih kriptovaluta poput ethera, koji je prvi put u febraru 2018. premašio vrijednost od 1.000 dolara.

Međutim, nakon naglog rasta, danas je uslijedio i nagli pad bitcoina za čak 6.000 dolara, odnosno na 29.316 dolara, što predstavlja pad od 12 posto u posljednja 24 sata. Bitcoin je brzo ponovo dostigao cifru od 30.000 dolara, ali je i dalje njegova vrijednost u padu od 10 posto.

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj pad nije tako neobičan za nestabilnu imovinu kao što je bitcoin.

“Najjednostavnije objašnjenje za ovaj pad je kratkoročna dobit koju uzimaju trgovci, a ne dugoročna dobit investitora”, rekao je za CNBC Jason Deane, analitičar kriptovaluta u savjetodavnoj firmi Quantum Economics.

Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta prema tržišnoj vrijednosti, doživio je historijske uspone u 2020. godini, uz rast od 300 posto. Najveće zasluge za ovaj rast pripadaju investitorima koji su dio svoje imovine preusmjerili u digitalnu valutu.

Uprkos trenutačnom padu, mnogi predviđaju da će vrijednost bitcoina najviše rasti u 2021. godini.

 

Biznis.ba