Nakon Srbije, Kina ovogodišnji partner mostarskog Sajma

Mostarski sajam gospodarstva, ove godine će početi 9, a završiti 13. aprila. Nakon Srbije u prošloj godini, žovogodišnji partner Sajma je Kina.

Ova zemlja je prema riječima direktorice Sajma Dalfine Bošnjak već deceniju itekako prisutna na mostarskoj manifestaciji. Posebno se to odnosi na posljednja tri izdanja na kojim je Kina predstavila svoje najjače subjekte iz svijeta informatike, informacionih tehnologija i energetike.

Vlada Kine je zajedno sa Vijećem ministara BiH, Mostarski sajam prepoznala kao idealno mjesto za održavanje Samita 16 plus 1, na kojem učešće uzima 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kina. Prošle godine je u sklopu Samita organizovan sajam vina i poljoprivrednih proizvoda.

– Smatram da ne treba ni govoriti koliko je partnerstvo Kine značajno za naš Sajam i cijelu BiH. To je potvrda da sa najvećim izazovima kada je riječ o manifestacijama na najvišem nivou, kazala je Bošnjak.

Najavila je i dolazak najuspješnijih kineskih kompanija poput Greeja, Huaweya, ZTE-a, BGI-ja, Hummera… Štand Kine zauzimat će ukupno trećinu prostora i prostirat će se na oko 2000 kvadratnih metara.

– Kina je kao partner učinila mnogo, pa će imati i svoju pozornicu na kojoj će predstaviti svoju kulturu. Bit će zanimljivo upoznati njihovu tradiciju u Mostaru. Neće biti praznog hoda, dodala je Bošnjak.

Amabasador NR Kine u BiH Ji Ping kazao je da je BDP ove zemlje u prošloj godini iznosio oko 13 triliona dolara, a da je ekonomski rast od 6,6 posto najveći u konkurenciji pet najvećih svjetskih privreda. U prošloj godini Kina je ostvarila veliki uspjeh u trgovinskoj razmjeni sa BiH, a napredak je posebno vidan bio nakon potpisivanja sporazuma za ukidanje viza za nositelje običnih pasoša.

– Nakon toga razmjena je sve veća. Kineski poduzetnici pokazuju zainteresovanost za investiranje u vašu zemlju. Treba da se povetimo marketingu i komunikacijama jer mnogi u Kini nisu upoznati s bh. zakonima vezanim za privređivanje, izjavio je ambasador.

Uz NR Kinu, na ovogodišnjem Sajmu očekuju se izlagači iz još tridesetak zemalja. Sastavni dio Sajma i ovog će puta biti tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

(Biznis.ba)