Namjenska industrija BiH zabilježila blagi pad izvoza

Uticaj pandemije na namjensku industriju, za razliku od većine ostalih grana privrede, a posebno na metalsku industriju, nije toliko snažan, i  namjenska industrija BiH u sedam mjeseci ove godine zabilježila je pad izvoza od 8,64 posto u odnosu na isti period lani.

– U sedam mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD i Švicarske, a od novih tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš –  istaknuto je  na nedavnom sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za narednu godinu.

Prošla godina je za namjensku industriju BiH, kako je rečeno tom prilikom, bila rekordna. Izvoz je iznosio više od 240 miliona KM i to se uglavnom odnosi na municiju, a u znatno manjem iznosu na oružje i njegove dijelove, te eksploziv.

U 2019.  najbolji izvozni rezultati ostvareni su na tržištu Saudijske Arabije (34 posto) i  Egipta (28 posto).  Najtraženiji proizvod , kao i u prethodnim godinama, je municija kalibra od 5,56 do 155 milimetara, istaknuto je tokom sastanka.

( FENA)