Nelson u posjeti Mliječnoj industriji 99 u Gradačcu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson posjetio je danas Mliječnu industriju 99 (MI99) u Gradačcu, te se sastao sa direktoricom preduzeća Indirom Omeragić.

Tokom posjete informirao se o izazovima sa kojima se suočava mliječna industrija u Bosni i Hercegovini tokom COVID-19 pandemije, ali i planovima MI99 za dalji razvoj.

– Pandemija je imala i još uvijek ima negativan učinak na mliječnu industriju i cjelokupnu privredu u BiH. Međutim, to nije razlog da prestanemo raditi i tražimo načine da unaprijedimo naše poslovanje, poboljšamo kvalitetu naših proizvoda i povećamo izvoz, posebno u Evropsku uniju (EU) – kazala je Omeragić.

Ambasador Nelson istaknuo je važnost suočavanja s izazovima u kriznim situacijama.

– Impresioniran sam entuzijazamom gospođe Omeragić i njenog tima. Lijepo je upoznati ljude koji se čelom u čelo suočavaju s izazovima i u vremenima krize također vide i prilike. Izvoz u mljekarskom sektoru u BiH gotovo se udvostručio u posljednjih pet godina dostigavši 106,6 miliona KM u 2019. godini. U 2020. su vidljivi znakovi usporavanja izvoza. Takav trend će, nadamo se, biti preokrenut zahvaljujući naporima Omeragić i drugih vrijednih poljoprivrednih proizvođača u BiH – rekao je Nelson.

MI99 je osnovan 2015. godine i jedan je od pet najvećih prerađivača mlijeka u BiH sa 78 zaposlenih i 1.500 kooperanata. S više od 20 proizvoda, koji uključuju različite vrste mlijeka, vrhnja i jogurta, preduzeće izvozi na cijeli region zapadnog Balkana, neka tržišta na Bliskom Istoku, te u Hrvatsku, Sloveniju i Švedsku u EU. Za samo dva dana MI99 će početi izvoziti i u Njemačku, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

– Projekt Švedska/USAID FARMA II podržao je proizvođače mliječnih proizvoda u BiH u ispunjavanju potrebnih standarda sigurnosti hrane i pripremio ih za pregled od Ureda EU-a za hranu i veterinarstvo. Ta podrška omogućila je proizvođačima mliječnih proizvoda da počnu izvoziti u EU već u 2017. Projekt trenutno pomaže proizvođačima mliječnih proizvoda da povećaju prinose i kvalitetu svojih proizvoda kako bi proširili izvoz u EU i druga međunarodna tržišta. MI99 je među 20 vodećih prerađivača mlijeka koji su dobili podršku Sweden/USAID FARMA II projekta – navodi se u saopćenju.

Biznis.ba / FENA