Neum zbog Pelješkog mosta neće izgubiti goste

Protekle dvije pandemijske godine značajno su utjecale na turističke rezultate Neuma, a načelnik jedinog bh. grada na moru Dragan Jurković vjeruje kako će smirivanje epidemiološke situacije pozitivno utjecati na ovogodišnju ljetnu sezonu.

– Mi smo imali sreću u nesreći jer smo bili otvoreni čitavo to vrijeme pa su nam kapaciteti bili popunjeni. Nije to bilo blizu proteklim sezonama, ali najbitnije je da su zadržana radna mjesta i da smo mi kao lokalna zajednica zadovoljni – kazao je Jurković u razgovoru za Fenu.

Dodao je kaka se nada da će ova godina biti prekretnica nakon koje će sve krenuti uzlaznom putanjom.

– Ono što trenutno radimo i što imamo u planu uraditi do početka turističke sezone je izgradnja plivališta koje se već dugo godina očekuje u Neumu i to je jedan od naših glavnih projekata. Potpisali smo i ugovor o izgradnji kućica na šetnici, koje će biti izložbeno-prodajnog karaktera, sve u svrhu uređenja šetnice koja je najfrekventnija tijekom ljetnih mjeseci – rekao je Jurković.

Produžetak sezone

Neum je posljednjih mjeseci bio česta lokacija raznih pregovora, summita i konferencija, i upravo je “kongresni turizam” jedan od glavnih aduta neumskih turističkih djelatnika koji nastoje produžiti turističku sezonu sa sadašnjih 90, na 150 ili čak 200 dana.

– Zadnjih mjeseci smo bili svjedoci različitih pregovora i konferencija ovdje. Prema najavama očekujemo jako dobru sezonu vezanu uz kongresni turizam. Svi ti događaji zasigurno pokazuju jednu pozitivnu priču i mislim da nam to pomaže u brendiranju Neuma što je bio moj osnovni cilj od stupanja na ovu dužnost – kazao je općinski načelnik.

Za ovo ljeto najavljen je završetak radova na prometnici Stolac – Neum, koja će povezati Neum s ostatkom zemlje i značajno skratiti vrijeme putovanja.

– Zadnjih nekoliko mjeseci Neum živi punijim plućima, to nam je pokazatelj kako je ta cesta značajna, koliko će to Neum otvoriti i povezati ga s ostatkom države. Zasigurno ćemo imati produženu sezonu, a možda čak cjelogodišnji aranžman gdje će ljudi dolaziti vikendima tijekom zime. Prema dosadašnjim pokazateljima, iako cesta još nije završena, imamo se pravo nadati boljem – ustvrdio je Jurković.

Pelješki most

Pored spomenute prometnice u neposrednoj blizini Neuma završava se veliki infrastrukturni projekt u susjednoj Hrvatskoj – Pelješki most.

– S pozitivne strane, Pelješki most će u špici sezone rasteretiti prometni kolaps. Naši žitelji i gosti su svjedoci da u ljetnim mjesecima ne možete valjano funkcionirati, ne možete prijeći s jedne na drugu stranu grada jer su česte prometne blokade. Negativna posljedica je što će dosta objekata koji su vezani za samu jadransku magistralu biti u nekom minusu i neće imati promet kao do sada – kazao je Jurković.

Po svemu sudeći, dodao je načelnik, Neum zbog Pelješkog mosta neće izgubiti goste, jer će oni koji žele doći to i dalje činiti, a onima kojima je Neum tranzitna točka, bit će to i dalje.

Gospodarstvo i maslinarstvo

Bolja prometna povezanost zasigurno će utjecati na neumsko gospodarstvo koje nije vezano za turizam. Načelnik Jurković očekuje da će njegova općina postati prihvatljivija i primamljivija investitorima, a posebno će profitirati industrijska zona “Cerovica” koja će se dodatno aktivirati.

Jurković je kazao kako žele osnažiti ulaganja u obnovljive izvore energije, jer je Neum po tom pitanju pri dnu ljestvice u BiH.

– Praktično ne postoji niti jedno veće postrojenje koje se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Postoji interes, pa i od inozemnih ulagača, te se nadam da ćemo kroz izmjene prostornih planova pojednostaviti pristup i dolazak investitora. U turizmu također postoji interes ulagača, a mi smo uvijek otvoreni za takvu vrstu suradnje – naveo je Jurković.

Zaleđe Neuma poznato je po uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja, a načelnik i tu vidi priliku za napredak.

– Općina je u završnoj fazi instalacije uljare, stroja za preradu maslina i maslinova ulja čime bi iskoristili potencijal zaleđa, omogućili još veći broj nasada maslina, jer smo podneblje stvoreno za uzgoj maslina, a svi naši maslinari imaju vrhunske rezultate. Time želimo osnažiti tu priču i dovesti je na višu razinu – istaknuo je načelnik.

Ulaganja u mlade

Pored razvoja turizma i gospodarstva Jurković je istaknuo kako je kao jedan od glavnih prioriteta u svom radu postavio ostanak mladih u Neumu.

– Osim načina osiguranja stambenog pitanja i kupovine nekretnine za mlade, koje ćemo subvencionirati kroz izgradnju stambenih jedinica, također nam je plan da osiguramo i radna mjesta. Svjedoci smo da iz svih sredina mladi odlaze, pa nažalost tako i iz naše općine – kazao je.

Kako kaže, s udrugom hotelijera, ugostiteljima te turističkim djelatnicima žele potaknuti mlade da se odluče za dalje školovanje u lokalnoj ugostiteljskoj školi i da ponovno budu nositelji svih aktivnosti u Neumu, čime bi sebi i gradu osigurali egzistenciju.

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) je na sjednici održanoj 18. 3. usvojila zakon o turističkim zajednicama, čime je omogućeno da se u svakoj općini i gradu osnuju ili obnovi rad turističkih zajednica na lokalnoj razini.

– Nama kao općini bitno je što je taj zakon usvojen jer ćemo moći formirati našu lokalnu turističku zajednicu, gdje ćemo moći koristiti sve te resurse i potencijale za promociju Neuma, To smo dugo očekivali i uložit ćemo dosta energije kako bi to funkcioniralo u najboljem smislu – rekao je Jurković.

Dodao je kako će neumske vlasti raditi zajedno s drugim jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u na potpori i promociji turizma.

– Mislim da ćemo napraviti jednu dobru priču i da ćemo bolje iskoristit sve naše potencijale. Sinergijom s drugim mjestima u Hercegovini, posebno Međugorjem, možemo ostvariti još bolji rezultati – zaključio je načelnik općine Neum Dragan Jurković.

(FENA)