Njemačka će pomoći kompanijama sa 22 milijarde eura

Njemačka će, kako se očekuje, od januara do juna 2021. godine isplatiti do 22 milijarde eura finansijske pomoći kompanijama i samostalnim preduzetnicima zbog pandemije virusa korona.

Njemački paket pomoći u novembru za nadoknadu firmama koje su pogodile restriktivne mjere uvedene zbog pandemije korona virusa iznosiće 14 milijardi eura, otkrio je dobro upućen izvor, prenosi Rojters. Vlada je prvo očekivala da će platiti 10 milijardi eura.

Savjet ekonomskih savjetnika njemačke vlade očekuje da će njemačka privreda zabilježiti manji pad nego što se na početku očekivalo zahvaljujući uspješnijem letu, ali drugi talas virusa korona pokvario je izglede za očekivani rast u 2021. godini.

U okviru novog paketa pomoći kompanije mogu da dobiju do 200.000 eura mjesečno za fiksne troškove poput najma, a samostalni preduzetnici mogu da dobiju do 5.000 eura.

Njemačka ima dovoljno fiskalne snage za dodatnu finansijsku pomoć ako to bude potrebno, rekao je u četvrtak ministar financija Olaf Šolc.

On je dodao da Njemačka planira ove godine da se zaduži za 300 milijardi eura, ali da mora pažljivo da razmotri koje mjere imaju smisla.

Institut Brigel iz Brisela procjenjuje da je Njemačka kompanijama i građanima u vidu bespovratnih sredstava dala oko 8,3 odsto svog BDP, nešto manje od Sjedinjenih Država koje su izdvojile oko 9,1 odsto.

 

Biznis.ba / Tanjug