Njemačka i Francuska predlažu fond od 500 milijardi eura za ekonomsku obnovu EU

Njemačka i Francuska žele se zajednički boriti s posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a u tu svrhu je planiran fond u visini od 500 milijardi eura.

Ovo je jučer saopćeno kao dogovor njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u ponedjeljak.

“Koronakriza iziskuje vanredno i jedinstveno ulaganje napora, a Njemačka i Francuska su na to spremne”, rekla je njemačka kancelarka Merkel na konferenciji za medije u Berlinu nakon sastanka preko videoveze s francuskim predsjednikom Macronom.

Svota od 500 milijardi eura bi bila izdvojena dodatno uz postojeći dugoročni finansijski plan Evropske unije i bila bi isplaćivana zemljama članicama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa.

Posebno se naglašava kako se radi o finansijskoj pomoći, a ne kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebala finansirati preko zajedničkih obveznica. Ovaj zajednički fond bi se trebao, kako je pojasnila Merkel, smiono, privremeno i ciljano boriti za izlazak europske privrede iz recesije.

“Naš cilj je jasan. Evropa će savladati ovu krizu i mi ćemo iz nje izići ojačani”, rekla je Merkel.

I Merkel i Macron su naglasili kako Evropska unija u ovoj vanrednoj situaciji mora posezati i za vanrednim mjerama. Francuski predsjednik Macron je ukazao na potrebu pojačane nadležnosti EU i u pitanjima zdravstvene politike.

“Na početku pandemije je bilo zastoja u reakcijama Evropske unije. To se mora promijeniti”, rekao je Macron. U zajedničkoj izjavi se spominje potreba zajedničkog skladištenja medicinskog materijala, kao i jačanje zajedničke proizvodnje.

Biznis.ba