Njemačka izgradila plutajući terminal za gas

Njemačka je završila danas izgradnju svog prvog plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) za luku Vilhelmshafen u Sjevernom moru.

To joj je važno jer Njemačka žuri da obezbjedi više TPG-a i da smanji zavisnost od ruskog gasa iz gasovoda.

“Novi terminal za TPG je veliki korak u pravcu sigurnog snabdijevanja energijom”, ocijenio je ministar ekonomije Donje Saksonije Olaf Lis u saopštenju.

Njemački mediji ističu da su radovi završeni u rekordnom roku od 194 dana, što je nezabilježen tempo izgradnje u zemlji, a koji je omogućen odustajanjem od procjene uticaja na životnu sredinu.

Plutajuću terminal za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) biće usidren na proširenom pristaništu prije kraja ove godine i omogućiće pretvaranje TPG-a koji stiže specijalnim tankerima u gasno stanje, navodi se u saopštenju.

Ministar za životnu sredinu Kristijan Mejer izjavio je da se on zalaže za dvojnu strategiju u pogledu TPG-a, pri čemu se jedna fokusira na zadovoljavanje kratkoročnih potreba za energijom, a druga dugoročna na širenje obnovljivih izvora energije .

Nova lučka infrastruktura biće opremljena za prelazak na budući uvoz energenata s niskim sadržajem ugljenika, kao što je vodonik.

“Fosilni gasovi moraju da se zamijene klimatski neutralnim gasovima što je prije moguće”, rekao je Mejer, prenosi b92.

Plutajući terminal za Vilhelmshafen, nazvan Eperanca, koji je u suštini tanket opremljen ne samo za transport TPG-a već i za njegovu regasifikaciju, i dalje se nalazi u brodogradilištu u Brestu, u Francuskoj, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Ejkon Refinitiv.

Portparol ministarstva na čijem je čeli Lis rekao je da se očekuje da Esperanca stigne potpuno natovarena sredinom decembra. Od januara nadalje, stizaće još tankera s TPG-om, a Esperanca će biti privezana i prerađivaće pristigle količine.

(Biznis.ba)