Njemačka vlada – Velike kompanije moraju uvrstiti žene u upravne odbore

Njemačka vlada u srijedu je odobrila zakon koji će zahtijevati od velikih kompanija da prime barem jednu ženu u svoje upravne odbore.

Prijedlog poziva kompanije s više od 2.000 zaposlenih, koje su uvrštene na berzu i imaju najmanje tročlane upravne odbore, da uključe barem jednu ženu i jednog muškarca u te odbore.

Ministarstvo pravde saopćilo je da će se to primijeniti u sedamdesetak kompanija, od kojih 30 nema nijednu ženu u svojim upravnim odborima.

Vlada također planira da osigura da devedesetak kompanija u kojima ima većinski udio uvrsti barem jednu ženu u upravni odbor koji ima više od dva člana. Među tim kompanijama su nacionalni željeznički operater i nacionalna agencija za kontrolu zračnog saobraćaja.

Novo zakonodavstvo, kojem je potrebno parlamentarno odobrenje, uvest će se pored pravila koja su na snazi od 2015. i koja zahtijevaju od vodećih kompanija da imaju barem 30 posto žena u nadzornim odborima, što je njemački ekvivalent odboru direktora.

Ministrica pravde Christine Lambrecht izjavila je da je takvo zakonodavstvo pokazalo da ova pravila funkcioniraju.

– S novim zakonom, mi konačno dajemo kvalificiranim i motiviranim ženama prilike koje također zaslužuju na upravljačkom nivou – navodi Lambrecht u izjavi za javnost, prenosi AP.

 

Biznis.ba / FENA