Njemačka vladajuća stranka traži povećanje broja migranata kako bi se zadovoljilo tržište rada

Neoliberalna stranka Slobodni demokrati (FDP), koja je najmanja u novoformiranoj trostranačkoj vlasti u Njemačkoj, traži veći broj migranata kojima će se zadovoljiti tržište rada.

Predsjednik kluba parlamentaraca ove stranke Christian Duerr smatra da se treba povećati broj migranata kako bi bilo dovoljno radnika i kako bi se održao socijalni sistem.

Istakao je procjenu direktora savezne agencije za zapošljavanje da je godišnje potrebno 400.000 radnika migranata. Saglasan je s tom procjenom nazvavši je realnom. Poručio je da se ova potreba mora zadovoljiti.

“Prije svega, to moramo učiniti iz ekonomskih razloga. Zajedno s Japanom, mi smo jedna od najstarijih nacija na svijetu. Naš prosperitet ovisi o tome kako ćemo se odnositi prema ovom pitanju”, poručio je Duerr.

Kako je kazao, migranti se moraju integrisati u tržište rada, a ne samo u socijalni sistem. Smatra da se time može osigurati ekonomski rast, a koji će se iskoristiti za ulaganje u školstvo, zaštitu okoliša i socijalni sistem.

Za njega Njemačkoj uzor u odnosu prema migrantima trebaju biti Kanada, Novi Zeland i Australija.

“Svi koji žele migrirati u Njemačku i svi koji žive ovdje trebaju sebe pitati: da li on ili ona žele živjeti u njemačkom društvu? Da li on ili ona žele biti uspješni na tržištu rada? Mislim da su to dva preduslova. Ako se ne ispune, onda integracija neće biti uspješna”, zaključio je Duerr.

Naveo je da je ispravno dati azil onima koji su izbjegli zbog toga što im je život bio ugrožen, ali da moraju biti integrisani na tržištu rada, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Biznis.ba