Nova vlada Olafa Scholza olakšava ulazak stranim radnicima u Njemačku

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da će njegova vlada olakšati uvjete dolaska stranim radnicima u Njemačku i njihovu integraciju, te da će se boriti protiv nasilnog ekstremizma koji je najveća prijetnja demokraciji u zemlji, prenosi Klix.ba.

“Mi smo zemlja imigracije… ali moramo raditi kako bismo postali bolja zemlja za integraciju”, rekao je u prvom velikom govoru u parlamentu otkad je preuzeo dužnost prošle sedmice.

Nova vlada, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, planira olakšati dobivanje njemačkog državljanstva kao i višestrukih državljanstava.

Scholz je također obećao borbu protiv ekstremizma, protiv dezinformacija i apsurdnih teorija.

“Danas u Njemačkoj postoji nijekanje realnosti, postoje apsurdne teorije zavjere, namjerne dezinformacije i nasilni ekstremizam”, rekao je Scholz, obećavši odgovor uz korištenje svih sredstava koje demokratska država ima na raspolaganju.

“Budimo jasni: ekstremistička manjina u našoj zemlji okrenula se od našeg društva, od naše demokracije, od naše zajednice i naše države, a ne samo od znanosti i razuma”, rekao je Scholz koji je na mjestu kancelara zamijenio Angelu Merkel.

Scholz je također rekao da je uspješna Evropska unija prvi nacionalni njemački prioritet, te upozorio da se ne smije dopustiti da sporovi među zemljama članicama zaprijete tom političkom i monetarnom projektu.

Govoreći o Rusiji i Ukrajini, naglasio je da će bilo kakvo rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta imati visoku cijenu.

Biznis.ba