Novalić: Ekonomija je počela da se oporavlja

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da će se posljedice epidemije virusa korona u FBiH osjetiti najmanje 18 mjeseci, te da očekuje da će do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca biti organizovana onlajn sjednica Vlada FBiH i Republike Srpske.

“Prvi mjeseci pandemije su nas primorali da gotovo potpuno smanjimo aktivnosti mnogih djelatnosti i tada je ekonomski pad bio ogroman, a, nakon liberalizacije i popuštanja mjera, ekonomija je počela da se oporavlja. Prema našim analizama, pandemija je za sada napravila ekonomski zastoj koji ćemo osjetiti najmanje 18 mjeseci”, rekao je Novalić.

On je istakao da ekonomski jake zemlje, poput Velike Britanije i Njemačke, bilježe rekordne ekonomske padove od Drugog svjetskog rata.

Komentarišući nedavnu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da je Sarajevo najveći klaster u Evropi, te tvrdnje nekih zvaničnika u FBiH da se politika previše umiješala u zdravstveni sektor, Novalić smatra da je nezahvalno govoriti o tome gdje je najveći klaster i da su zdravstveni radnici najveći heroji u ovim okolnostima.

“Govoriti o tome koji je klaster najveći je nezahvalno jer se to mijenja iz dana u dan. U prvim danima pandemije kritični su bili Konjic, pa Mostar. Sada se situacija promijenila i neki drugi gradovi u BiH imaju veći broj oboljelih od kovida”, rekao je Novalić.

Prema njegovom mišljenju, govoriti o “politizaciji zdravstva je populistički pristup”.

“Nažalost, bio sam nedavno pacijent u Kliničkom centru u Sarajevu i sam sam svjedok da su zdravstveni radnici van svih politika. Ti hrabri ljudi časno rade svoj posao”, istakao je Novalić.

Govoreći o saradnji sa institucijama Republike Srpske, premijer FBiH je podsjetio da je imao izuzetno dobru saradnju sa Željkom Cvijanović kada je bila premijer Republike Srpske, te da je dobra saradnja nastavljena i sa aktuelnim premijerom Radovanom Viškovićem.

“Sa premijerom Viškovićem se čujem nekada i po nekoliko puta dnevno, tako da našu saradnju mogu okarakterisati kao dosta dobru”, rekao je Novalić.

Na pitanje da li je planirano da uskoro bude održana onlajn sjednica vlada Republike Srpske i FBiH ili eventualno premijera Republike Srpske i FBiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara, Novalić je naveo da to treba učiniti što je moguće prije.

“Ta sjednica nije pitanje da li treba ili ne treba da se organizuje, ona mora biti organizovana i očekujem da ćemo je organizovati ako ne do kraja mjeseca, onda početkom sljedećeg”, istakao je Novalić.

Aktuelni premijer FBiH se nada da će nova federalna vlada biti izabrana na osnovu rezultata prošlih opštih izbora i ne želi da komentariše tvrdnje lidera SDA da će ovaj saziv Vlade FBiH dočekati nove opšte izbore.

“Iskreno se nadam da ovaj saziv Vlade FBiH neće dočekati nove opšte izbore, ali se mi, kao Vlada, ne miješamo strankama u rad. Radimo normalno i intenzivno”, rekao je Novalić.

On nije želio odgovoriti na pitanje koliko je istraga koja je pokrenuta protiv njega u aferi “Respiratiri” uticala na rad Vlade FBiH i njega lično.

“Proces je u toku i ne želim da komentarišem. Kada se završi, imaću mnogo toga da kažem o toj temi”, dodao je Novalić.

Biznis.ba / SRNA