Novalić: Federacija u novu godinu ulazi ekonomski jača

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić čestitao je, uime Vlade FBiH i svoje lično, građanima Bosne i Hercegovine Novu godinu.

– Želim vam, prije svega, da sa svojim najmilijim u 2020. godini budete zdravi i da vam se ispuni ono što želite na ličnom i poslovnom planu.

Federacija BiH u predstojeću godinu ulazi s usvojenim budžetom koji, između ostalog, omogućava stabilnu isplatu penzija, a tu sigurnost prvi put garantuje budžet. Omogućena je i nesmetana isplata egzistencijalnih boračkih naknada za što je planirano 50 miliona KM.

S 15 miliona KM bit će nastavljeno i sufinansiranje rješavanja stambenog pitanja mladih, dok su poticaji za poljoprivredu povećani za 18,3 miliona KM, transferi za raseljena lica i izbjeglice za sedam miliona KM, sanaciju zdravstvenih ustanova za 24 miliona KM, a nižim nivoima vlasti za tri miliona KM. U narednoj godini nastavljamo finansiranje izgradnje autocesta i brzih cesta za što je planirano 115 miliona KM.

Provođenje mjera iz usvojenog Zajedničkog programa socio-ekonomskih reformi u narednoj i godinama koje slijede trebalo bi obezbijediti ubrzan ekonomski rast, kvalitetnije zdravstvo, te bolje životno okruženje svim građanima, posebno mladim.

Vjerujem da će godina koja je pred nama biti prosperitetna i da ćemo nastaviti put BiH ka euroatlantskim integracijama – poručio je premijer Novalić čestitki koju prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA