Novalić i Rousson: Najkraći put do EU preko ekonomije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona koji nakon tri godine i četiri mjeseca završava mandat i napušta našu zemlju.

Federalni premijer je izrazio uvjerenje da je francuski diplomata u Bosni i Hercegovini proveo plodonosan i ugodan mandat, te mu zahvalio na uspješnoj saradnji, uz želju za nastavak dobrih diplomatskih odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Ambasador Rousson je istakao da je promijenio svoju predodžbu o našoj zemlji tokom mandata, jer, kako je rekao, stvari se mnogo bolje vide iznutra nego izvana.

– Puno sam putovao i dobro upoznao vašu divnu zemlje, njene ljude, gradove, sela i ljepote koje imate. Gledano izvana, percepcija ratnih zbivanja dugo ostaje u sjećanju, ali sada sam stvorio novu sliku jedne lijepe i prosperitetne zemlje koja se oporavila. Najbolji dokaz za to je snažan povratak turizma, koji je nažalost, kao i u većini zemalja, u svjetlu pandemije pretrpio velike štete – kazao je Rousson.

Sagovornici su značajan dio razgovora posvetili evropskoj perspektivi Bosne i Hecegovine, u čemu je ambasador izrazio punu podršku Francuske i EU partnera njenom približavanju, uz napomenu da, ipak, najviše ovisi od bh. vlasti.

Ocijenili su da najkraći put u približavanju Evropskoj uniji vodi preko ekonomije. Premijer Novalić je istakao da je Evropska unija i funkcionalna zajednica kapitala s kojom trebamo imati blizak ekonomski odnos i prosperirati kroz tu saradnju.

– Evropska unija je realno ekonomski div i njen rast se odražava na sve evropske zemlje, pa i na Bosnu i Hercegovinu. U političkom smislu nama su bitne i NATO integracije jer njima stičemo sigurnost, u čemu nam treba podrška i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije – rekao je Novalić.

Ambasador Republike Francuske je istakao i novu metodologiju proširenja Evropske unije kojom će biti nešto ublaženi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati.

– Mislim da je za Bosnu i Hercegovinu vrlo značajna vijest da će u narednih nekoliko sedmica, najkasnije do kraja godine, biti otvoren ured Francuske agencije za razvoj u BiH, što će doprinijeti daljem jačanju saradnje dviju država, posebno na ekonomskom planu, te biti jasan signal francuskim i drugim evropskim kompanijama za ulaganje u vašu zemlju. Mnogo je manji, ali ne manje važan Francusko-bosanski poslovni krug, čije oživljavanje će biti dodatni signal za razvoj ekonomskih odnosa – rekao je Rousson.

Uz želje za uspješan nastavak njegove diplomatske karijere, premijer Novalić je francuskom diplomati uručio prigodan poklon, repliku novca koji je kovan u srednjovjekovnoj bosanskoj državi, na čemu je Rousson najtoplije zahvalio.

Biznis.ba