Novalić o političkim ambicijama: Ne planiram se kandidirati na izborima u oktobru

S obzirom na brojne turbulencije u dosadašnjem dijelu mandata, premijera Novalića smo pitali da li se pokajao zbog preuzimanja ove odgovorne funkcije.

“Ovo sigurno nije jednostavan posao. Sredstva su ograničena, očekivanja velika. Ja sam došao na ovu poziciju iz realnog sektora gdje su pravila igre sasvim drugačija. Prije svega, nema političkih problema koji koče bitne procese, nema zastoja zbog nekih stvari koje nemaju nikakve veze s našim poslom”, kazao nam je Novalić.

Naglašava kako je nekoliko puta bio u situaciji i sebe pitao “što mi je ovo trebalo”.

“Iz današnje perspektive mislim da je ova vlada uspjela uraditi bitne stvari i da se trud isplatio”, poručuje Novalić.

Kada je imenovan Novalić je rekao je da će odraditi jedan mandat i da neće ulaziti u politiku. Sada se nameće pitanje da li se u međuvremenu pojavila neka politička ambicija i da li Novalića možemo očekivati na nekoj listi na oktobarskim izborima.

“Ja jesam član Predsjedništva SDA i u toj ulozi prisustvujem pojedinim stranačkim sastancima i tribinama. Ovo je prije svega prilika da prezentujem rad i planove Vlade Federacije. Što se političkih ambicija tiče, ne planiram da se kandidujem na izborima. Kad se, pak, radi o mojim ambicijama za naredni mandat, mislim da je pogrešno svoditi politiku ove vlade na mene. Radili smo svi zajedno, ja i ministri. Imali smo strategiju, a to je Reformska agenda, realizovali smo određene ciljeve. Zbog Federacije i njenih građana, ja se nadam da će ta naša strategija biti realizovana i u narednom mandatu, jer nije moguće stvari promijeniti iz temelja u kratkom četverogodišnjem periodu. Personalna rješenja su ovdje manje bitna. Bitna je stabilnost i istrajnost jedne razvojne politike”, naglašava Novalić.

Biznis.ba / Klix.ba