Novalić: Prisustvo MMF-a od velikog značaja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Martinom Petrijem.

Razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, reformskim prioritetima, posebno o fiskalnim zakonima, ali i o zdravstvu, privrednim prilikama i potrebi njihove stabilizacije kroz unapređenje uslova za privlačenje investicija, te o najboljim načinima buduće saradnje.

Federalni premijer je kazao da su dosadašnji odnosi s MMF-om bili od koristi i u tehničkom i u finansijskom smislu.

– Kakav god zajednički program ili aranžman imamo sa MMF-om, bolje smo viđeni u međunarodnim vodama. Poruka vašeg prisustva ovdje je da je stanje stabilnije. Još ne znamo oblik, ali nema sumnje da vas trebamo i želimo prisustvo MMF-a u BiH – kazao je premijer Novalić.

Martin Petri je istakao da je, sve u svemu, ekonomska situacija prilično dobra, ali da postoje izvjesni fiskalni prostori i da bi bilo značajno iskoristiti ih na kvalitetan način. Naglasio je veoma bitnim stimuslisati javne investicije, a kad je riječ o zdravstvu bilo bi dobro osmisliti mjere koje će voditi ka konsolidaciji ovog sektora.

– Mi ćemo pokušati biti što je više moguće od pomoći – rekao je Petri.

Kazao je i da je veoma bitno što skorije usavajanje novih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

Pomoć MMF-a u tehničkom smislu i ubuduće bi dobro došla Federaciji BiH i u oblastima regulisanja parafiskalnih nameta i raspodjele javnih prihoda, a Petri je rekao da je to prostor gdje MMF svakako može pomoći.

Novalić je pojasnio da su prioriteti za budućnost jasno definisini kroz Socioekonomske reforme u BiH za period 2019.-2022. godina, a koje čine zdravstvo, ekonomski rast, javna preduzeća i pitanje mladih.

Sagovornici su se suglasili da politička neizvjesnost u BiH nikako ne doprinosi rastu njene ekonomije i razvoju privrede.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

( FENA)