Novalić: U zadnje tri godine za Posavski kanton 35 miliona KM

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Orašje gdje je razgovarao s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem o aktuelnoj situaciju u tom kantonu kao i projektima koji se realiziraju.

Kako je nakon sastanka kazao federalni premijer u posljednje tri godine osigurano je oko 35 miliona KM za Posavski kanton kroz grantove ne računajući druge transfere kroz poljoprivredu i povratnike što su inače transferi koji se osiguravaju kroz federalna ministarstva.

– Podrška Posavskom kantonu bila je izdašna, a sada smo se uvjerili da su sredstva na kvalitetan način utrošena – dodao je Novalić.

Na sastanku je, kaže, razgovarano i o pitanju proizvodnje hrane, napominjući da krize donose probleme u blokadama kada novac ne pomaže nego samo vlastiti izvori proizvodnje.

– Imamo namjeru osigurati dovoljnu proizvodnju pšenice i uljarica, kao što imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka. Zato smo danas u Posavskom kantonu, koji je naša osnovna žitnica, gdje je proizvode značajne količine i pšenice i uljarica. Namjera je da to dodatno podržimo u Posavskom i drugim kantonima koji su privredno orijentirani kako bi imali dovoljnu proizvodnju za Federaciju – pojasnio je Novalić.

Kaže da će iz tog razloga posjetiti i Brčko Distrikt gdje se nalazi fabrika ulja Bimal. U Posavskom kantonu se proizvode uljarice koje su resurs za proizvodnju ulja zbog čega bi trebalo uspostaviti vezu između njih koja će biti prepoznata u izradi budžeta za narednu godinu.

Premijer Topić zahvalio je na podršci Vlade Federacije BiH koju dobija već treću godinu u iznosu od 7,6 miliona KM zbog čega je ovaj kanton osigurao finansijsku stabilnost i omogućeno je da se realiziraju socijalni programi, programi podrške borcima, zdravstvenom sistemu, privredi i poljoprivredi.

– Time pokušavamo održati konkurentnim našu privredu i prevazići sve ono što današnje vrijeme nosi u situaciji inflatornih kretanja i poprilične neizvjesnosti kada je u pitanju kretanje cijena prije svega energenata što se održava na ukupno socijalno stanje stanovnika – kazao je Topić.

Iz budžeta Federacije BiH je od izbijanja pandemije koronavirusa zaključno s ovogodišnjim budžetom Posavskom kantonu dodijeljeno ukupno 31 milion KM i to 22,8 miliona KM za kantonalni budžet, 3,7 miliona KM za općinske budžete, 500.000 KM zdravstvenom sektoru te 3,8 miliona KM za privredu, ukjučujući poljoprivrednike, obrtnike izvoznike i one koji su bili ugroženi tokom pandemije.

Kada su u pitanju konkretni projekti u Orašju, u 2020. godini izdvojeno je 260.000 KM za postavljanje LED ulične rasvjete, a prošle godine 260.000 KM za izgradnju objekta Doma zdravlja i 60.000 KM za rekonstrukciju kino dvorane.

Pored toga, 2018. godine osigurano je 100.000 KM za rekonstrukciju dijela 14. ulice, te 170.000 KM za izgradnju prečistača pitke vode u Orašju. Na sve ovo treba dodati 375.000 KM direktne budžetske podrške općini Orašje u 2020., 2021. i 2022. godini.

Prema novom Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova, Kantonalna bolnica u Orašju dobit će dva 2 miliona KM u naredne tri godine.

Biznis.ba / FENA