Novčanica od “nula” eura sa likom Marksa potpuni hit

Njemački grad Trir, rodno mjesto Karla Marksa, odštampao je novčanicu u apoenu od nula eura sa njegovim likom povodom obilježavanja 200-godišnjice od Marksovog rođenja, koja je postala potpuni hit među turistima.

Cijena tog suvenira, za koji niko nije očekivao da će dostići takvu popularnost, iznosi tri eura, a do sada su kolekcionari i turisti kupili više od 100.000 novčanica sa likom Marksa, prenosi Sputnik.

Za manje od mjesec dana prodato je 5.000 novčanica koje su štampane povodom rođenja Marksa 5. maja, rekli su u lokalnoj turističkoj organizaciji tog grada.

Dojče vele ocjenjuje da vjerovatno nije dovođeno u pitanje koji apoen će imati novčanica sa slikom ideologa utopije društva u kojem će “svako dobijati prema svojim potrebama”.

Inače, ova “novčanica” ima i vodeni žig, metalnu traku, štampana je na posebnom papiru i generalno – ima sve osobine novčanice.

Grad Trir je ove godine prepun suvenira koji podsjećaju na velikog sina tog grada, Karla Marksa, a svuda se mogu kupiti suveniri: šolje, penkala i posteri, krpice za čišćenje naočara, male muzičke kutije koje, naravno, sviraju Internacionalu, i magneti za frižidere.

Izdavač novčanice, kako u saali napominje DW, nije Evropska centralna banka, nego firma koja se bavi turističkim marketingom u Triru.

Biznis.ba