Novi Zeland izašao iz recesije povezane s pandemijom

Novi Zeland je i službeno izašao iz recesije povezane s pandemijom koronavirusa nakon što je u trećem kvartalu zabilježio rekordni rast od čak 14 posto, pokazuju službene brojke objavljene u četvrtak.

Novi Zeland je u drugom kvartalu, tokom kojeg je u većem dijelu bio u lockdownu, bilježio pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11 posto.

Ministar financija Grant Robertson rekao je da je dramatičan preokret posljedica uspjeha Novog Zelanda u borbi protiv koronavirusa, koji bilježi samo 25 smrtnih slučajeva u zemlji s pet miliona stanovnika.

“Oporavak gospodarstva rezultat je naše odluke da djelujemo snažno i brzo tokom pandemije Covid-19. Planom subvencioniranja plaća potpomogli  smo preko 1.8 miliona radnika i uložili smo milijarde dolara u infrastrukturu, obuku i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je ministar Robertson.

Prema novozelandskom statističkom institutu, uslužne djelatnosti bile su pokretačka snaga ovog snažnog rasta, s 42.8 posto povećanjem u maloprodaji, smještaju i prehrambenim uslugama jer su se Novozelanđani nakon uspješnog suzdržavanja vratili gotovo normalnom životu.

 

Biznis.ba / Hina