Novoimenovani ambasadori BiH na pripremama u FIPA-i

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je novoimenovane ambasadore BiH u Njemačkoj, Mađarskoj i u Stalnoj misiji BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču, Jadranku Winbow-Negodić, Biljanu Gutić-Bjelica i Sinišu Bencuna, radi priprema za njihov rad na planu privlačenja stranih investicija u BiH.

Pored predstavljanja rada Agencije na polju privlačenja investicija i promocije BiH kao interesantne lokacije za strane investitore, Milinić je istakao značaj proaktivnog djelovanja ekonomske diplomatije za privlačenje novih investitora i promociju bh. privrednih mogućnosti i jačanje izvoza, saopćeno je iz FIPA-e.

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju bh. ekonomske diplomatije u posljednje tri godine, potvrdio je da je ova aktivnost dovela do organiziranja većeg broja privrednih manifestacija na kojim su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

Dodatno je naglašeno da je potrebno uložiti još mnogo zajedničkog truda i rada nadležnih da bi se efekti ovakvog djelovanja osjetili svuda u zemlji.

Ambasadori su informirani, između ostalog, i o trenutnoj ekonomskoj suradnji između BiH i spomenutih zemalja, s fokusom na investicije realizirane do sada u našoj zemlji, te najavljene investicije.

Iskazali su spremnost da djeluju, između ostalog, u pravcu uspostavljanja kontakata s privrednim komorama i ostalim udruženjima privrednog karaktera, te privrednicima u zemljama prijema kako bi doprinijeli jačanju bh.ekonomije.

FIPA će pružiti sve potrebne informacije s ciljem blagovremenog informiranja strane poslovne zajednice o mogućnostima za ulaganje, uključujući sve privredne sektore koji se promoviraju kao atraktivni za strana ulaganja.

(FENA)