Objavljeni detaljni podaci: Prijeti li ruskoj ekonomiji kolaps?

Novi izvještaj pokazuje jasan utjecaj zapadnih sankcija na rusku ekonomiju, a podaci ukazuju na to da Rusiji vjerojatno prijeti ekonomski kolaps.

Nove statistike o stanju ruske ekonimije, koje je izradila državna Savezna služba za državnu statistiku, pokazuju da je proizvodnja pala u više sektora, od vozila do kućanskih aparata, kao i povjerenje u maloprodaju.

Sveukupno, ruski indeks industrijske proizvodnje (mjesečni ekonomski pokazatelj kojim se mjeri stvarna proizvodnja u industriji proizvodnje, rudarstva, električne energije i plina) pao je za 1,7 posto u maju u usporedbi s istim mjesecom 2021. To je više od pada od 1,6 posto godišnje, koji je prijavljen u aprilu.

Rudarstvo je u maju 2022. u odnosu na maj 2021. palo za 0,8 postotnih bodova, a proizvodnja za 3,2 postotna boda.

Patila je i automobilska industrija, odnosno proizvodnja automobila pala je za 96,7 posto u odnosu na 2021. Proizvodnja kamiona pala je za 39,3 posto, dizelskih i benzinskih motora za 57 posto, dizelskih lokomotiva za 63,2 posto, a teretnih vagona za 51,8 posto. Zračni prijevoz tereta manji je za 86 posto na godišnjoj razini.

Pogođena je i proizvodnja nekih drugih proizvoda.

Naime, proizvodnja hladnjaka također je manja za 58,1 posto u odnosu na razine iz 2021. godine. Proizvodnja perilica za rublje manja je za 59,2 posto, a elektromotora za izmjeničnu struju za 49,9 posto. Proizvodnja televizora se također smanjila i to za 49,7 postotnih bodova.

Proizvodnja dizala manja je za 34,7 posto, a bagera za 60 posto. Zanimljivo je da je i proizvodnja cigareta smanjena za 24,5 posto. Promet u veleprodaji također je drastično pao, uz pad potražnje potrošača, što je vjerojatno odraz nižih plaća usred visoke inflacije u zemlji.

Ono što je još značajnije za rusko stanovništvo jest i to da su mirovine također pale, smanjivši se u maju za 8,2 postotna boda na godišnjoj razini, dok su plate u aprilu pale za 7,2 postotna boda u usporedbi s prethodnom godinom.

Ovi podaci jasan su znak da ruska ekonomija pati, piše Newsweek, dodajući da je pad industrijske proizvodnje manji je nego što su zapadni ekonomisti očekivali, ali je ekonomski pad i dalje neosporan.

Čak je i ruska središnja banka rekla da očekuje pad BDP-a od 7,8 posto ove godine, što je gotovo u skladu sa zapadnim predviđanjima. Institut za međunarodne financije procjenjuje pad ruskog gospodarstva za 15 posto do kraja godine.

Jedna neočekivano dobra vijest za Rusiju stigla je s tržišta rada. Naime, zabilježena je rekordno niska stopa nezaposlenosti od 3,9 posto u svibnju. No, s obzirom na to da visoka inflacija “jede” plate u Rusiji, malo je vjerojatno da će se ova visoka zaposlenost pretvoriti u veću potražnju potrošača koja može preokrenuti plimu vjerojatne nadolazeće recesije u Rusiji, piše Newsweek.

Biznis.ba / N1