Održivo rješenje za poljoprivredu: Podzemna farma u Seulu proizvodi 30 kg povrća dnevno

Više od sedam miliona putnika svakodnevno se prevozi metroom u Seulu, ali od septembra 2019. godine oni koji se nađu u podzemnoj gradskoj stanici Sangdo susreću se s neobičnim mjestom – podzemnom organskom farmom.

Obložena staklom i osvijetljena LED svjetlima ova farma prava je riznica raznih biljnih vrsta. Sve vrste uzgajaju se uz naprednu kontrolu temperature, vlažnosti zraka i nivoa CO2 u podzemnom ekosistemu.

Rezultat je visokoproduktivna farma na kojoj se proizvodi oko 30 kilograma povrća dnevno, što je do 40 puta efikasnije od tradicionalne poljoprivrede. U susjednom kafiću pored farme čak 1.000 kupaca dnevno kupuje svježe povrće, smoothieje i jestivo cvijeće koje se uzgaja u podzemnoj farmi, piše BBC Travel.

Prema Farm8, tehnološkom startupu koji stoji iza ovog podzemnog poduhvata, podzemna farma na stanici Sangdo prvi je od mnogih održivih poduhvata koje kompanija namjerava uvesti širom Južne Koreje.

Kompanija vjeruje da će razvojem ovih visokotehnoloških poduhvata u područjima velike naseljenosti potrošači trošiti manje na prijevoz hrane, kao i da će se smanjiti emisije CO2 povezane s isporukom hrane. S druge strane, ljudi će imati cjelogodišnji pristup poljoprivrednim dobrima u područjima koja su sve više pogođena zagađenjem zraka i klimatskim promjenama.

Farma8 se nada da će do kraja godine otvoriti podzemne farme na još tri metro stanice u Seulu. Ukoliko se ovaj inovativni poduhvat pokaže kao održivo rješenje za poljoprivredu, mogao bi se početi primjenjivati i u okruženjima u kojima tradicionalna poljoprivreda nije izvodiva, kao što su pustinje, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba