OECD: Ruski rat zaista nameće veliku cijenu globalnoj ekonomiji

Ruski rat u Ukrajini i energetska i prehrambena kriza koje je produbio, ozbiljno će usporiti globalni ekonomski rast i povećati inflaciju ove godine, saopćila je u srijedu Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kineske politike “nulte-COVID” koje su uzdrmale proizvodne lance nabavke također opterećuju svjetsku ekonomiju koja je tek počela da se oporavlja od pandemije COVID-19, navodi OECD sa sjedištem u Parizu, postajući posljednja institucija koja je smanjila svoje prognoze rasta i naglašavajući “zatamnjene” ekonomske izglede.

OECD, klub uglavnom bogatih nacija, očekuje da će se globalna ekonomija povećati za tri posto u 2022. godini, u odnosu na 4,5 posto koliko je predviđano u decembru.

Predviđena je inflacija od skoro devet posto za 38 zemalja članica OECD-a, koje uključuju Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i mnoge evropske zemlje, što je skoro duplo više od prethodne procjene.

– Ruski rat zaista nameće veliku cijenu globalnoj ekonomiji – rekao je generalni sekretar OECD-a Mathias Cormann na konferenciji za novinare u Parizu.

Organizacija je objavila svoje prognoze dok se priprema za dvodnevni godišnji sastanak koji počinje u četvrtak, kojem prisustvuju ministri, a sadrži i video komentare ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Biznis.ba / Fena