OECD smanjio prognozu svjetskog rasta za 2019. godinu

Svjetski gospodarski rast se usporava i u Europi je znatno slabiji nego se očekivalo te će maksimalno ove godine dostići 3,3 posto, podaci su u srijedu objavljene procjene Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

OECD je, zbog trgovinskih tenzija i političkih neizvjesnosti, revidirao i smanjio procjene rasta iz studenog 2018. godine kada se očekivao rast od 3,5 posto.

Izgledi i projekcije pokrivaju sve države skupine G2. Revizije prema dolje iz prethodnih gospodarskih prognoza u studenom 2018. posebno su značajne za europodručje, osobito za Njemačku kojoj se rast usporava znatno ispod 1 posto, Italiju, kao i za Veliku Britaniju, Kanadu i Tursku.

Ukoliko se Velika Britanija i Europska unija razdvoje bez dogovora izgledi rasta će biti znatno slabiji za Veliku Britaniju, zbog utjecaja primjene carina Svjetske trgovinske organizacije.

Ranjivosti koje proizlaze iz Kine i slabljenje europskog gospodarstva, u kombinaciji s usporavanjem trgovine i globalne proizvodnje, visokom političkom nesigurnošću i rizicima na financijskim tržištima, mogli bi potkopati snažan i održiv srednjoročni rast u svijetu, stoji u procjeni OECD-a.

OECD predviđa da će globalno gospodarstvo u 2020. godini rasti za 3,4 posto.

Biznis.ba / FENA