Oljelund: Švedska nastavlja sa podrškom razvoju poljoprivrede u BiH

Generalni direktor za međunarodni razvoj pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johannes Oljelund u okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini susreo se sa poljoprivrednim proizvođačima te razgovarao o realizaciji podrške koju Švedska realizuje kroz partnerski USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

U Hrasnici je posjetio kompaniju “Herbos Natura” koja se bavi otkupom i preradom ljekovitog bilja, gljiva i malina, sa fokusom na saradnju sa lokalnim kooperantima u regiji srednje i istočne Bosne. Kompanija sarađuje sa više od hiljadu kooperanata, a sav otkup izvozi u zemlje Evropske unije i Švicarske.

USAID/Sweden FARMA II Projekat podržao je tu kompaniju kroz sufinansiranje tunela za zamrzavanje, osigurao učešće na međunarodnom sajmu u Evropi, te kroz drugu tehničku podršku podržao razvoj ukupnih kapaciteta kompanije.

Oljelund je rekao da Švedska ostaje posvećena podršci razvoja poljoprivrede u BiH, te da nastoje osigurati da lokalni proizvođači budu konkurentni na evropskom tržištu, unaprijede kapacitete i proizvodne tehnologije i istovremeno osiguraju ruralni razvoj i utječu na veću uključenost žena u poduzetništvu.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u Hrasnici i Visokom imao priliku vidjeti konkretne primjere saradnje i potpore ka lokalnom razvoju koji doprinosi stvaranju novih radnih mjesta i šalje pozitivne poruke – kazao je Oljelund.

Prilikom posjete zadruzi BIOS u Visokom Oljelund je imao priliku saznati više o ulaganjima u proizvodnji plastenika i sistema za navodnjavanje, ali i o izazovima uspostavljanja farme pilića u Srebrenici koja je također podržana nabavkom solarnih panela i radne mašine. Ta podrška je pored jačanja energetske efikasnosti omogučila i bolju produktivnost same kompanije.

– Zadruga BIOS je pružila podršku brojnim lokalnim proizvođačima i zemljoradnicima, te iz godine u godinu širi svoje djelovanje otvarajući nova radna mjesta kako ovdje u Visokom, tako i u drugim zajednicama. Poljoprivreda može biti temelj ekonomskog razvoja te izvor novih radnih mjesta – zaključio je Oljelund.

Projekt USAID/Sweden FARMA II nastavlja raditi na potpori poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini, a sarađuje i sa domaćim institucijama na ostvarivanju reformi važećeg zakonodavstva koje će olakšati rad poljoprivrednim proizvođačima i osigurati im lakši pristup evropskom tržištu, saopćeno je iz tog projekta.

 

Biznis.ba / FENA