Općina Novi Grad objavila poziv za podsticaje u poljoprivredi

Općina Novi Grad Sarajevo, objavila je, 23.07.2020. godine, javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na direktne novčane podsticaje za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, certificiranje proizvodnje, te investiranje u poljoprivredna gazdinstva.

Poučeni dosadašnjim iskustvima, informacijama prikupljenim sa terena, te na osnovu podataka i procjena o stanju i tendencijama na tržištu hrane i poljoprivrednih proizvoda, naročito izazvanim negativnim uticajem pandemije koronavirusa, Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila je znatno veća sredstva za direktni novčani podsticaj tekućoj proizvodnji i podršku razvoju poljoprivrede kao važne grane privređivanja.

Ove godine izdvojeno je 500.000 KM koje će biti utrošene za biljnu, animalnu i gljivarsku proizvodnju, nabavku plastenika, poljoprivredne opreme i mehanizacije, te izgradnju objekata. Od ove godine na snazi je i novi pravilnik koji je donesen radi poboljšanja uslova za ostvarivanje prava na novčane podsticaje, a kojim su omogućeni i podsticaji u peradarstvu (tovni pilići i koke nosilje), uzgoju tovnih junadi, te svih vrsta ratarskih, povrtlarskih i voćarskih kultura.

Novčani podsticaji za sve vrste proizvodnje su povećani, za neke i više od 100% u odnosu na prethodne godine. Ponuđeni su i bolji uslovi za preduzeća i gazdinstva koja se bave većom proizvodnjom, zapošljavaju veći broj radnika, primjenjuju moderne standarde i planiraju proširenje proizvodnje.

Važno je naglasiti da više nema gornje granice za broj grla stoke, košnica i poljoprivrednih površina koje su zasijane, u odnosu na ranija ograničenja. Do sada su građani mogli ostvariti podsticaj od najviše 2.000 KM za sve podnijete zahtjeve, dok ove godine nema te vrste ograničenja.

Ove godine na području općine Novi Grad zasijano je znatno više površine zemlje, skoro tri puta više nego ranijih godina. Općina je građanima dala na korištenje oko 10 hektara zemlje, dok je kroz saradnju javnog preduzeća “Lokom”, Civilne zaštite Općine Novi Grad i PD “Butmir” zasijano 11 hektara obradivih površina na području Rajlovačkog polja. Pored toga PD “Butmir” na prostoru općine Novi Grad u ovoj godini samostalno obrađuje 14 hektara zemljišta, saoćeno je iz općinske press službe.

Javni poziv otvoren je 21 dan od dana objavljivanja, zahtjevi se podnose Komisiji za odobravanje direktnih novčanih podsticaja putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, na originalnom obrascu koji sepreuzima na Info-pultu Općine kao i zvaničnoj web stranici općine.

(FENA)