Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira obavljanje pripravničkog staža

Pomoćnik Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Džemaludin Kahrović potpisao je sa šest partnerskih kompanija i ustanova ugovore o sufinansiranju pripravničkog staža za 32 nezaposlene osobe.

Šesnaest osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad s visokom stručnom spremom i 16 sa srednjom stručnom spremom imat će priliku da rade u kompanijama Centrotrans Eurolines Sarajevo i Bestfin d.o.o., osnovnim školama “Osman Nuri Hadžić“ i “Fatima Gunić“ te javnim preduzećima Televizija Kantona Sarajevo i Olimpijski bazen Otoka.

Partnerske kompanije će u skladu sa vlastitom procedurom podnijeti zahtjev Birou Novi Grad Sarajevo za posredovanjem u osiguravanju potencijalnih pripravnika, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Ova općina u saradnji sa Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo već četvrtu godinu provodi ovu mjeru podsticaja privrednim subjektima kroz sufinansiranje zapošljavanja pripravnika.

Kako navode u saopćenju, na taj način ova lokalna zajednica pokušava da olakša mladim ljudima da steknu prvo radno iskustvo, a samim tim i da lakše dođu do zaposlenja.

Biznis.ba / FENA