Općina Vogošća i BBI – Uspostavljanje subvencionirane linije za privrednike

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić danas su u Vogošći potpisali ugovor o subvencioniranoj liniji uz regresiranje ukupne kamatne stope za privredne subjekte koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području ove općine.

Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici sa područja općine Vogošća moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto. BBI banka je za ovu liniju osigurala 4,7 miliona KM.

Kamatna stopa je 3,9 posto fiksno uz besplatnu obradu kredita. Općina Vogošća je u svrhu regresiranja ukupne kamatne stope izdvojila 100.000 KM za 2020. godinu.

Načelnik Smajić je istakao da je subvencionirana linija dio programa aktivne politike zapošljavanja koju Općina provodi.

– Direktni, mjerljivi efekti predloženih rješenja su zapošljavanje novih radnika, a indirektni i dugoročno očekivani efekti su povećanje privrednih aktivnosti u cjelini, stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje i privlačenje privrednih subjekata na području naše općine što treba da dovede do smanjene stope  nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva što nam je  primarni cilj. Također, nadamo se da će ova linija pomoći privrednicima koji su se suočili sa poslovnim izazovima tokom panedmije COVID-19 – kazao je Smajić.

Maksimalni iznos finansiranja za kompanije je 300.000 KM, dok je maksimalni iznos za samostalne poduzetnike/obrte 50.000 KM, sa rokom povrata do 60 mjeseci.

– Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku razvoju privrede u našoj zemlji. BBI banka nastavlja podržavati rast ekonomije putem modela javno-privatnog partnerstva. Dosad smo pokrenuli 37 ovakvih projekata, a samo u ovoj godini za pomoć privredi otvoreno je šest novih linija. Ovo je prva linija sa Općinom Vogošća i nadamo se da će privrednici prepoznati priliku, uzeti veoma povoljna, subvencionirana sredstva po stopi od nula posto. Naše strateško opredjeljenje je razvoj privrede BiH kroz rast malih i srednjih preduzeća, stoga su ove kompanije u našem fokusu – izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u poslovnici BBI banke u Vogošći ili putem e-maila: [email protected] i na telefone 033 275-507, 033 275-266, 033 279-132, 033 279-133. Svi detalji o ovoj povoljnoj liniji bit će navedeni u javnom pozivu koji će biti objavljen u dnevnim novinama i sredstvima javnog informisanja, a bit će dostupan i na web stranicama bbi.ba i vogosca.ba, saopćeno je iz Općine Vogošća.

 

Biznis.ba / FENA