Oprezan početak godine na azijskim berzama

Na azijskim se berzama u ponedjeljak, prvog radnog dana u novoj godini, trguje oprezno, a obim trgovanja je skroman jer se na nekima od najvećih berzi u regiji zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.1 posto, nakon što je lani pao više od 5 posto.

Jutros su u Hong Kongu cijene dionica pale 0.45 posto, dok su u Južnoj Koreji i Tajvanu porasle oko 0.2 posto. Burze u Japanu, Šangaju i Australiji danas zbog praznika ne rade.

Pad hongkonškog Hang Seng indeksa ponajviše je posljedica pritiska na nekretninski sektor zbog golemih dugova nekoliko kompanija, uključujući Evergrande. Dionicom te nekretninske grupe obustavljeno je trgovanje.

I na ostalim se berzama u regiji trguje oprezno, dok ulagači prate vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u svijetu.

Dolar blago oslabio, cijene nafte porasle

I na valutnim se tržištima jutros trguje mirno jer se na najvećima zbog praznika ne radi.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95.86 bodova, što znači da je blago oslabio, nakon što je prošle godine prema košarici valuta ojačao 6.7 posto.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0.2 posto, na 115.35 jena, nakon što je lani skočio više od 11 posto.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0.25 posto, na 1.1340 dolara, nakon što je lani oslabila više od 7 posto.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošle godine skočile više od 50 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0.75 posto, na 78.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.80 posto, na 75.80 dolara.

Biznis.ba