Otvoreni “Dani maline 2018”

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i predstavnica kineske Ambasade u BiH Liu Fang danas su u Bratuncu svečano otvorili 12. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline 2018”.

Mlađenović je, prilikom otvaranja, zahvalio kineskoj Ambasadi, izrazivši očekivanje i interesovanje za uspostavljanje privredne saradnje i plasman maline i drugih proizvoda na kinesko tržište.

On je istakao da je Bratunac lider u proizvodnji maline u Republici Srpskoj i BiH i da se uprkos krizi, koja je posljednje dvije godine pogodila malinare, ulaže u ovu djelatnost i kriza će biti prevaziđena.

Mlađenović je rekao da to garantuje zaokruživanje kompletnog ciklusa u proizvodnji maline u ovoj opštini, te da će tome doprinijeti i organizovanje ovog sajma.

“Podigli smo savremeni rasadnik maline za proizvodnju kvalitetnih sadnica, izgrađen je sistem protivgradne zaštite, imamo poljoprivrednu savjetodavnu službu koja pruža usluge uzgajivačima, ove godine završili smo projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina u cijeloj opštini, vrijedan 9,2 miliona KM i podignut je dovoljan broj hladnjača za skladištenje ovog voća. Ostaje još izgradnja prerađivačkih kapaciteta, da bi se došlo do bolje zarade”, zaključuio je Mlađenović.

On je zahvalio Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na podršci i izdvajanju značajnih sredstava za razvoj malinarstva i poljoprivrede uopšte u bratunačkoj opštini.

Mlađenović je istakao da je uzgoj malina strateški cilj bratunačke opštine i da je plan da broj uzgajivača dostigne 2.000 domaćinstava, te da se za nekoliko godina dostigne proizvodnja od 10.000 tona maline u sezoni.

Ova dvodnevna privredna manifestacija održava se u sportskoj dvorani u Bratuncu.

Danas će biti proglašeni i nagrađeni najbolji uzgajivači maline iz opštine, a nakon toga predviđeno je organizovanje stručnog predavanja iz oblasti poljoprivrede o temi “Stanje u zasadima i proizvodnja maline u svijetu i kod nas” i radionice o temi “Socijalno preduzetništvo i zadrugarstvo kao najbolji model za osnaživanje žena sa sela”.

Nakon toga uslijediće takmičenje za izbor najboljeg kolača od maline pod nazivom “Malini u čast – s malinom u slast”.

Osim sajamske ponude na štandovima, sutra su na programu manifestacije tradicionalna izložba pasa, zatim stručno predavanje iz poljoprivrede o temi “Ishrana i zaštita povrća u plastenicima”.

Predviđeno je i proglašenje i uručivanje nagrada vlasnicima najuređenijih dvorišta u bratunačkoj opštini.

Organizator “Dana maline” je opština Bratunac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i prekograničnu saradnju /SGV/ i još nekoliko sponzora.

Interesovanje izlagača za sajam “Dani maline” ove godine je znatno manji nego prethodnih godina i broj izlagača je skoro dvostruko manji nego prethodnih godina, jer na 50 štandova svoju robu i usluge predstavlja svega 40-ak izlagača.

Biznis.ba