Oxfam: Deset najbogatijih muškaraca na svijetu bi mogli kupiti vakcine za cijelu planetu

Prema navodima međunarodne organizacije Oxfam, deset najbogatijih muškaraca na svijetu mogli bi kupiti vakcine za sve stanovnike planete.

Podaci ove organizacije pokazuju da je njihovo kombinovano bogatstvo tokom pandemije koronavirusa poraslo za 540 milijardi dolara. Tvrde da je to novac dovoljan da se spriječi pad u siromaštvo skoro svakog pojedinca tokom pandemije i da mu se omogući vakcina protiv koronavirusa.

Količina bogatstva koju imaju je jednaka ukupnoj potrošnji G20 država za oporavak od pandemije. Zbog toga u Oxfamu pozivaju vlade da razmotre oporezivanje super bogatih.

Tokom pandemije su postali još bogatiji, ali su neki od njih dali značajan doprinos hitnom odgovoru na pandemiju. Njihovo bogatstvo trenutno iznosi 11,95 biliona dolara, a upravo toliko su G20 države do sada potrošile za odgovor na pandemiju.

Među tih deset muškaraca su čelnik Amazona Jeff Bezos, čelnik Tesle Elon Musk i čelnik Facebooka Mark Zuckerberg.

U izvještaju je navedeno da je Bezos toliko zaradio do septembra prošle godine da je svakom od 876.000 radnika Amazona mogao isplatiti bonus od 105.000 dolara, a i nakon toga bi posjedovao bogatstvo u mjeri prije pandemije.

S druge strane, u Oxfamu su upozorili da bi oporavak najsiromašnijih od pandemije mogao trajati više od jedne decenije. Pretpostavljaju da je 2020. u siromaštvu živjelo između 200 i 500 miliona ljudi. Time je prekinut pad stope globalnog siromaštva koji je trajao posljednjih 20 godina.

Iz Oxfama su poručili da je ovo prilika da se razmisli o oporezivanju bogatstva, uvođenju korporativnog poreza i podizanju minimalnog socijalnog standarda.

Od početka pandemije neke poznate ličnosti, sportisti i biznismeni su relativno povećali broj značajnijih donacija tokom pandemije. U banci UBS su naveli da je 209 milijardera od marta do juna prošle godine doniralo sredstva u iznosu od 7,2 milijarde dolara.

Prošli mjesec je MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa, objavila da je u četiri mjeseca donirala više od četiri milijarde dolara bankama hrane i drugim organizacijama za pomoć. Izjavila je da time želi pomoći Amerikancima koji se bore protiv pandemije. S druge strane, njen suprug je od juna prošle godine donirao 125 miliona dolara.

Suosnivač Twittera Jack Dorsey je istakao da je u aprilu 2020. donirao milijardu dolara. Autorica Harryja Pottera JK Rowling je donirala milion funti beskućnicima i drugim ljudima koje je pogodila pandemija.

Osnivač Microsofta Bill Gates i njegova supruga Melinda su kroz svoju fondaciju dali 305 miliona dolara za razvoj vakcina i u druge dobrotvorne svrhe. Njihova fondacija je treći najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), piše BBC.

Biznis.ba / Klix.ba