“Pametna” kaciga upozorava rudare i građevinske radnike da drže distancu

Zaštitne kacige se koriste u brojnim industrijama, a posebno su važne za građevinske radnike. Sada se pojavila i “pametna kaciga” koja ima višestruku funkciju.

Dizajn kaciga se nije značajno mijenjao otkako su se pojavile 1919. godine, ali je značajan korak napravila kanadska kompanija za komunikacije Jannatec Technologies (Janatec) iz Sudburyja u Ontariju koja se specijalozovala za komunikacije u industriji rudarstva.

Jannatec je dizajnirao ENSO SmartHelmet kacigu koja unapređuje sigurnost korisnika te je opremljena kamerama, telefonskom vezom, osvjetljenjem i sistemom za praćenje kontakata, što je veoma korisno u vrijeme pandemije koronavirusa.

ENSO SmartHelmet je poput “mobitela na glavi”, poručio je Jannatecov projekt menadžer Mark Burnett.

Ova kaciga unapređuje komunikaciju te nudi razlčičite usluge, a može funkcionisati i duboko ispod površine te omogućiti rudarima da bolje vide zahvaljujući LED osvjetljenju pod uglom od 360 stepeni. Također, omogućeno je RFID tagovanje (radiofrekvencijska identifikacija), a posjeduje sistem detektovanja kontakata, biometrijski sistem, mogućnost fotografisanja i snimanja videa te još mnogo toga.

Senzor za detektovanje kontakata je unaprijeđen zbog pandemije koronavirusa, a kada se distanca između rudara smanji ispod dva metra, LED osvjetljenje se u potpunosti upali kao vid upozorenja.

Sistem praćenja kontakata je direktno povezan s bazom na površini, a te informacije se pohranjuju kako bi se znalo gdje se ko kretao i u koje vrijeme. To je važno za sigurnost rudara tokom rada, ali i u slučaju eventualne zaraze koronavirusom.

SmartHelmet košta najmanje 78 dolara, prenosi Klix.ba.

 

Biznis.ba