Panelom “Premijer sa privrednicima” završen “Jahorina ekonomski forum 2019”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da bruto domaći proizvod Srpske u proteklih 18 kvartala bilježi rast i da je u 2018. godini taj rast iznosio 3,7 odsto uprkos ne baš povoljnim ekonomskim tokovima u brojnim zemljama u okruženju i EU.

“U prva dva ili tri mjeseca ove godine ima određenih pomjeranja. Prerađivačka industrija posebno bilježi određene padove, ali mi to pratimo i analiziramo. Od 25 članica ili podsektora u prerađivačkoj industriji devet je zabilježilo pad, dok ostali ostvaruju rast”, precizirao je Višković u razgovoru sa privrednicima na završnoj panel-diskusiji na “Jahorina ekonomskom forumu 2019”.

Predsjednik Vlade Srpske naveo je da je pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ove godine za pola procenta niža nego u 2018. godini, što, kako je ocijenio, nije alarmantno.

“Ne tražimo izgovore, ali činjenica je da je na pad u prerađivačkoj industriji u dobroj mjeri uticao pad u sektoru energetike uzrokovan kvarom na Hidroelektrani `Dubrovnik`, koja već tri mjeseca nije u pogonu”, objasnio je Višković.

On je istakao da Vlada Republike Srpske u saradnji sa socijalnim partnerima nastoji da konkretnim zakonskim rješenjima rastereti poslovne subjekte davanja za poreze i doprinose.

Višković smatra da treba tragati za najboljim rješenjima, te zahvalio socijalnim partnerima za saradnju.

On je podsjetio da je plan rada Vlade Srpske koncipiran u sedam oblasti i na osnovu potpisanih memoranduma sa Privrenom komorom, Savezom sindikata i Unijom poslodavaca.

“Vlada je napravila određene korake u svim predviđenim mjerama”, istakao je Višković i najavio da bi od sredine ove godine za sve poslodavce koji povećaju platu svojim zaposlenima u prvoj godini biti vraćeno 70 odsto uplaćenih poreza i doprinosa.

Predsjednik Vlade rekao je da je cilj smanjenje direktnih poreza i doprinosa sa sadašnjeg nivoa od 64 odsto na nivo iz 2008. godine.

On je dodao da je cilj i da se svi poslodavci vrate u zakonski okvir poslovanja kada je u pitanju isplata plata, s obzirom na to da mnogi dio plata isplaćuju u koverti, odnosno na taj iznos ne plaćaju poreze i doprinose.

“Ako ova Vlada uspije za 50 odsto prepoloviti ove nezakonitosti, napravićemo epohalne rezultate, jer ovdje je u pitanju igra velikih brojki”, istakao je Višković.

Navodeći da su vladine mjere koncipirane tako da se proširi obuhvat i tako podigne priliv sredstava u budžetu, Višković je konstatovao da će sa porastom priliva sredstava u budžetu biti moguće smanjenje opterećenja za poslodavce.

Kada je u pitanju proizvodnja i distribucija krajnjim potrošačima električne energije u Republici Srpskoj, Višković je rekao da Srpska, iako je to zahtjev EU, nije otvorila svoje tržište električne energije, jer je procjena da bi cijena skočila za 30 do 50 odsto, što ne bi mogli izdržati ni stanovnici, ni privreda.

On je rekao da je neizbježno da se, pod pritiskom EU, u narednih par godina, u etapama, zakonski razdvoje prenos i distribucija električne energije, te da se pristupi deregulaciji cijena, ali i istakao da otvaranje ovog tržišta nije u potpunosti moguće.

“Električna energija je i socijalno i ekonomsko pitanje i tako se odnosimo prema njemu”, istakao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske podsjetio je da je među prioritetima u narednim godinama izgradnja energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije – vode, vjetra i sunca, što je i velika razvojna šansa Republike Srpske.

Najavljujući da bi uskoro trebalo da budu stvorene pretpostavke za otpočinjanje izgradnje hidroelektrane “Dabar”, Višković je podsjetio da je o korištenju hidropotencijala na Drini razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Zamolio sam predsjednika Vučića da iskoristi svoj autoritet da se što prije pristupi izgradnji hidroelektrane `Buk Bijela`, za šta je praktično sve spremno”, istakao je Višković.

On je dodao da Vlada Srpske nastoji da nađe efikasna rješenja za raspodjelu drvnih sortimenata drvoprerađivačima te da se promijeni odnos kada su u pitanju obrada drveta i proizvodnja finalnih proizvoda od drveta, koja donosi mnogo veće prihode.

Prema Viškovićevim riječima, Vlada će nastaviti da isplaćuje podsticaje za poljoprivredu, odmah iza penzija.

“Ponosan sam što su isplate za podsticaj puštene u vrijeme sjetve, kad je poljoprivrednicima taj novac potreban”, istakao je Višković, navodeći da se velika pažnja posvećuje komplentom prehrambenom sektoru.

Višković je rekao da će Vlada u narednom periodu intenzivirati aktivnosti za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju puta Bijeljina-Trebinje.

Premijer je naglasio da se nizom mjera u Srpskoj nastoji zaustaviti odlazak mladih, a kao jedan od primjera naveo je to što su u Vladi zaposleni najbolji studenti sa javnih univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Panel-diskusijom tokom koje je premijer razgovarao sa privrednicima završen je dvodnevni “Jahorina ekonomski forum 2019”, koji je organizovalo Udruženje ekonomista Srpske “Svot” u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije.

Ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum” bio je posvećen važnosti okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Pokrovitelji foruma bili su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Organizator je najavio da će zaključke sa foruma objaviti u narednih nekoliko dana.

 

(NN)