Pelješki most će biti izgrađen krajem naredne godine

Malo je više od devet mjeseci do isteka roka u kojemu se kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation obvezala izgraditi Pelješki most. Radove na mostu i pristupnim cestama usporila je pandemija. Ipak, probijanja rokova, sudeći po nadležnima, neće biti.

– Zastoj je bio na početku godine kada su tvornice u Kini zbog epidemije bile zatvorene. Danas se radi punom parom. Rečeno je danas da produžetka rokova nema, što znači da bi sam most trebao biti završen do srpnja iduće godine, a druga, treća i četvrta faza, odnosno pristupne ceste preko Pelješca i Komarne, trebale bi biti završene do početka ljeta 2022., rekao je u javljanju u središnji Dnevnik HTV-a reporter Vicko Dragojević.

Ostaje otvoreno pitanje čvora Brijesta i mogućeg prometnog povezivanja i prije nego li budu izgrađene nove pristupne ceste.

– Plan Hrvatskih cesta je da kad se izgradi most, a dok se ne završe pristupne ceste, da se most u Brijesti preko čvora spoji s postojećom lokalnom cestom preko Pelješca. To bi značilo da bi se preko Pelješkog mosta mogli voziti već iduće zime, dodaj reporter HRT.

– Radimo izmjenu dokumentacije kako bi omogućili izgradnju čvora Brijesta koja će odmah nakon izgradnje mosta biti moguće pustiti u promet. Bit će moguće obaviti tehnički pregled samoga mosta i spojiti se na lokalnu cestu u čvorištu Brijesta. Naravno to će biti privremeno rješenje, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Ministar također vjeruje, da će se sve realizirati prema planu.

– Sve tri faze izvode respektabilne svjetske tvrtke koje u nekom trenutku mogu pojačati izvođenje radova, tako da vjerujem da će sve biti u redu, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Biznis.ba