Plinski udar

Da građani Federacije BiH, ali i cijele BiH žive u apsurdnom sistemu, najbolje govori činjenica da će oni građani koji se griju na zemni gas, umjesto na čvrsto gorivo, biti kažnjeni od 1. maja tako što će korištenje ovog energenta plaćati 30 posto više.

Odluku o tome donijela je prošle sedmice Vlada FBiH, a na insistiranje “BH gasa”, koji tvrdi da ne može više plaćati isporuku ovog energenta ukoliko ne poveća cijenu distribucije u FBiH. Jasno je da zbog ogromnog duga koji “BH gas” ima prema ruskom “Gazpromu” nije u mogućnosti ostaviti istu cijenu ovog energenta.

Međutim, postavlja se pitanje zbog čega i 20 godina poslije FBiH duguje ruskom isporučiocu, zbog čega taj dug nije izmiren ako su potrošači u BiH plaćali tri puta veću cijenu jednog metra kubnog plina u odnosu na susjedne zemlje?

Ko je kriv što će Federacija BiH ponovo “zavući ruku u džepove svojih građana” i da li je vrijeme da se menadžment ove kompanije suoči sa greškama koje se dva desetljeća prave i konačno obračuna sa problemima i pljačkom koja se u ovom preduzeću odvija već godinama.

Nažalost, opet će sve to da plate građani FBiH, što novcem koji nemaju, što životima, jer će s prvim hladnim, jesenjim danima svi veći centri, odnosno gradovi u FBiH biti puni smoga i dima, te prljavštine u zraku koja se proizvodi zbog toga što se stambeni objekti zagrijavaju na čvrsto gorivo.

Nigdje u svijetu građani koji koriste plin i električnu energiju i tako čuvaju životnu sredinu nisu za to kažnjeni većim cijenama, kao što je to kod nas.

U cijeloj BiH građani plaćaju porez na registraciju automobila ukoliko u svojim vozilima koriste auto-gas, umjesto da ih vlast i administracija nagrade za to što ne zagađuju okolinu, oni ih godišnje kažnjavaju sa 50 KM više na registraciju vozila zato što koriste plin. Mi samo znamo kažnjavati, a nagrađivanje je misaona imenica.

Piše: Mirsada Lingo Demirović

 

Biznis.ba / Nezavisne novine