Počeo virtuelni samit ASEAN-a o ekonomskom oporavaku od Covid pandemije

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) danas je započeo svoj 38. i 39. samit pod predsjedavanjem Bruneja, putem virtualne konferencije, s borbom protiv pandemije COVID-19 i promcijom ekonomskog oporavka visoko na dnevnom redu.

Generalni sekretar ASEAN-a Lim Jock Hoi rekao je u pozdravnom govoru da će ekonomski oporavak ASEAN-a od pandemije ovisiti o ravnomjernijoj vakcinaciji širom regije, što će osigurati kontinuiran fer i kredibilan pristup vakcinama za sve ljude.

Kako se ove godine obilježava 30. godišnjica dijaloga između Kine i ASEAN-a, velika su i očekivanja da će predstojeći samiti najaviti novo poglavlje u odnosima koji su poboljšani i prebrodili poteškoće i izazove, uključujući pandemiju.

U međuvremenu, i članice ASEAN-a i njihovi partneri u dijalogu nadaju se da će Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) – veliki trgovinski sporazum između 10 država članica ASEAN-a plus Kina, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, koji je potpisan prošlog novembra – uskoro stupiti na snagu i promovirati regionalnu trgovinu i investicije, pomažući na taj način u ekonomskom oporavku regije nakon pandemije.

Osnovan 1967. godine, ASEAN okuplja Bruneje, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam. Bruneji predsjedavaju ASEAN-om za 2021., javlja Xinhua.

Biznis.ba / FENA