Podrška za 11 preduzeća s područja Unsko-sanskog kantona

Privredna komora Unsko-sanskog kantona je u okviru USAID-ovog Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima, danas u Bihaću potpisala memorandume o razumijevanju i dodjeli sredstava podrške za 11 preduzeća iz kantona. Vrijednost projekta je 125.000 KM.

Dodjelom sredstava i podrškom za 11 preduzeća iz sektora metaloprerade i drvopreprade, otvorena je mogućnost novih zapošljavanja, odnosno obuke radne snage. Omogućen je i bolji pristup tržištima, te upravljanje kvalitetom proizvoda.

– Dodijeljujemo sredstva metaloprerađivačima i drvoprerađivačima s područja cijelog USK, dakle zastupljeni su gotovo svi gradovi i općine. Radi se o renomiranim firmama i poslovnim liderima u ovim sektorima, a Privredna komora će ih putem USAID-a i lokalnih zajednica podržati s 50 posto od ukupne novčane vrijednosti – istakao je Nihad Šušnjar, Sekretar Privredne komore USK

Edita Kardašević, vlasnica firme „PREVENT HOME“ iz Ključa kazala je da je to od velikog značaja za njenu firmu.

– Proširujemo tržište i samim tim imamo potrebu za dodatnom radnom snagom, pa ćemo tako zaposliti 10 do 15 novih radnika – potvrdila je.

Osim novih radnih mjesta, očekuje se i povećanje proizvodnje, odnosno izvoza, a naredni javni poziv za podršku privrednim društvima očekuje se već u novembru ove godine.

 

Biznis.ba / FENA