Porasle cijene na svjetskim berzama nakon Bidenovog izbora

Na svjetskimsu berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, nadoknadivši sve gubitke od prethodne sedmice, jer ulagači očekuju nove gospodarske poticaje nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 6,9 posto, na 28.323 boda, dok je S&P 500 skočio 7,3 posto, na 3.509 bodova, a Nasdaq indeks 9 posto, na 11.895 bodova.

U fokusu ulagača prošle sedmice bili predsjednički izbori u SAD-u, a cijene su dionica snažno porasle, premda se do kraja radne sedmice nije znalo da će pobijediti demokratski izazivač Joe Biden.

Unatoč napetostima u vezi prebrojavanja glasova, kao i porukama predsjednika Donalda Trumpa da mu demokrati pokušavaju ukrasti pobjedu i prijetnjama sudom, burzovni su indeksi zabilježili najveći sedmičnii skok od aprila.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će na izborima za Senat republikanci zadržali većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati. Stoga bi Kongres mogao ostati podijeljen između dviju stranaka jer demokrati drže većinu u Zastupničkom domu.

To znači da će ubuduće biti teško provesti velike zaokrete u politikama.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promjena politika, primjerice, da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati porezne stope ili postrožiti regulaciju u vezi velikih tehnoloških kompanija.

S druge strane, podijeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške gospodarstvu mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

No, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko poticajnih mjera, američka središnja banka reagirati i povećati likvidnost na financijskim tržištima, što bi dodatno potaknulo tržište dionica.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda prošle sedmice poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak gospodarstva od koronakrize.

„Čini se da ćemo i dalje imati podijeljeni Kongres, stoga su malo vjerojatne značajne promjene politika na fiskalnoj razini. A ako ćemo imati slično ekonomsko okruženje kao dosad, tada će ulagači zaradu u ovom kriznom razdoblju morati potražiti u sektorima koji su i dosad predvodili po rastu”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Zahvaljujući tome, prošla sedmica među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji ove godine predvodi po dobicima. Snažno je porastao i S&P indeks zdravstvenog sektora jer je malo vjerojatno da će se nešto promijeniti u zdravstvenoj politici.

Tako su berzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi nadoknadili sve gubitke od prošle sedmice, kada su oštro pali zbog strahovanja ulagača da će nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu izazvati usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

I na europskim su berzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 6 posto, na 5.910 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 8 posto, na 12.480 bodova, a pariški CAC 7,95 posto, na 4.960 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 5,9 posto, na 24.325 bodova.

( Hina)