Porodica Gljiva iz Čevljanovića uspješno se bavi uzgojem organske borovnice

Vrijeme je berbe, koja traje i po dva mjeseca, jer bobice ne sazrijevaju u isto vrijeme. Borovnica je otporna na hladnoću, a prijaju joj i vjetrovi na Čevljanovićima. Čak joj i kratki periodi suše doprinose jedinstvenom okusu i aromi. Za porodicu Gljiva nema odmora, ali nam svoju priču prepričavaju s osmijehom.

“Sve je počelo gotovo slučajno. Već godinama imamo cvjećaru, a htjeli smo iskoristiti zemljište, posaditi nešto i proširiti spektar djelatnosti. Krenuli smo s lješnjakom, a onda smo u svojoj okolini prepoznali nešto drugo. Prenijeli smo 400 kubika šumske stelje. Sve smo ručno prekopali i okrenuli se borovnici. Sve smo radili na osnovu organske materije, odlučni da napravimo jednu dugoročnu priču, koja će donijeti nešto novo. Nasad smo podigli 2013. godine. Bilo je brojnih izazova koje smo uspješno savladali”, objašnjava Senajid Gljiva.

Borovnica raste u obližnjim šumama i ovi prostori su njihovo prirodno stanište. Gljive su među prvima na ovom području prepoznali potencijal koji bi uzgoj mogao imati. Njihova plantaža “Family S” danas ima razvijen sistem navodnjavanja kap po kap, protivgradnu zaštitu i zaštitu od ptica. Nakon dugog procesa rigoroznih provjera, postali su i certificirani kao organski proizvođač, napravivši tako još jedan iskorak na tržištu.

“Organska proizvodnja traži kontrole, posebne uslove zaštite, provjeru vode i mnoge druge uslove. S obzirom da smo mi radili u skladu s prirodom od samog početka, znali smo da ćemo te uslove moći ispuniti. Sada želimo naše proizvode plasirati u prodavnice organske hrane te sam uvjerena da će naš brend ‘Family S’ postati prepoznatljiv na tržištu”, dodaje Sadeta Gljiva.

Njih dvoje vjeruju da je ova godina ključna za budući razvoj. Ohrabruju i druge poljoprivrednike na diverzifikaciju, vjerujući da uzgoj različitih kultura naše farmere čini otpornijim na stalne promjene na tržištu. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom su radili i na razvoju etikete i ambalaže za pakovanja svježe borovnice, ali i za džemove, koji su također proizvedeni u skladu sa standardima organske proizvodnje.

“Ove godine očekujemo prinos od oko 3.000 kilograma, a prodaju ćemo raditi u pakovanjima od 1 kg, 50 i 200 grama. Iako smo uložili mnogo truda i novca da bismo uzgojili organsku borovnicu, cijenu smo prilagodili našem tržištu i domaćim potrošačima. Jednostavno, svježa konzumna borovnica je proizvod koji je konkurentan na lokalnom tržištu i polako postaje prepoznatljiva alternativa. Kada rashladite borovnicu ona može trajati i do nekoliko sedmica u dobrom stanju, ali je naš naredni korak ulaganje u pravu hladnjaču koja će joj osigurati znatno veću trajnost”, kaže Senajid.

Biznis.ba / Klix.ba