Poslodavci iz USK-a upozorili na posljedice najavljenog poskupljenja struje

Poslodavci iz Unsko-sanskog kantona (USK) na sastanku s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem upozorili su na eventualne posljedice najavljenog poskupljenja električne energije u narednoj godini.

-Članovima Vlade USK i premijeru Ružniću prezentirali smo trenutno najveći problem, s obzirom da je realni sektor dobio ponude Elektroprivrede Bosne i Hercegovine sa poskupljenjem i do 350 posto, u odnosu na dosadašnje cijene električne energije. To je za nas apsolutno neprihvatljivo i neizvodivo, zbog čega smo tražili i dobili podršku kantonalne vlade u našim nastojanjima da nađemo rješenje prihvatljivo za sve – kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca USK Edin Ibrahimpašić.

Dodao je da poslodavci eventualno mogu pretrpjeti maksimalno poskupljenje električne energije do 20 posto, odnosno da je jedino takvo poskupljenje moguće ukalkulirati u cijene proizvoda.

-U drugim zemljama zaštita proizvođača se podrazumijeva, jer je apsolutno svima jasno da oni pune budžete. Ne moram ni govoriti kako bi se najavljeno poskupljenje električne energije posljedično odrazilo i na građane. Ukoliko se to dogodi, neki poslodaci će biti primorani na gašenje i zatvaranje, a ostali na ogromna poskupljenja vlastitih proizvoda – navodi Ibrahimpašić.

Premijer Unsko-sanskog kantona potvrdio je kako će u skladu s mogućnostima podržati poslodavce, kazavši da bi ovo poskupljenje mnoge građane kantona dovelo na rub egzistencije.

-Osim odliva radne snage, tektonskih problema i pomjeranja na samom tržištu, migracija i pandemije, sada nas je stiglo i ovo. Čini mi se kao da nas je nadvio tamni oblak socijalnog problema. Zbog svega toga ću apsolutno podržati naše poslodavce i zajedno s njima obratiti se svim nadležnim institucijama – istakao je Ružnić.

Poslodavci su napomenuli da će, ukoliko u nekoliko narednih dana ne dođe do dogovora i prihvatljivog rješenja, od Federalne vlade i Elektroprivrede BiH tražiti privremeni moratorij na cijenu električne energije.

Biznis.ba / FENA