Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost građevinarstva u FBiH

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost građevinarstva u FBiH.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH Murat Škamo izjavio je nakon potpisivanja da je ugovorom zagarantovana minimalna satnica od 3,25 KM, što znači da minimalna plata iznosi oko 650 KM, bez ostalih naknada.

Dodao je da su usaglašeni i stavovi oko prekovremenog rada i rada vikendima, te da je ugovor predvidio “dosta povoljne uslove”.

Džemal Hasković, predsjednik Pregovaračkog tima UPFBiH/Grupacije poslodavaca za djelatnost građevinarstva pri UPFBiH, istakao je da su nastojali da ugovorom budu zadovoljni i radnici i poslodavci.

Naveo je da su lako postigli dogovor oko 95 posto tema koje obuhvata kolektivni ugovor i zahvalio svim učesnicima u pregovorima.

Na ceremoniji je istaknuto da je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost građevinarstva u FBiH potpisan nakon punih 20 godina.

 

Biznis.ba / FENA