Pouzdanost 2020 – Digitanoj transformaciji treba podrška politike i zakonski okvir

Digitanoj transformaciji treba podrška politike i zakonski okvir, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su predstavljeni rezultati analiza bonitetno pouzdanih kompanija.

Projekt “Pouzdanost 2020” realizuju već šestu godinu zaredom bonitetna agencija LRC i Poslovne novine.

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo istakla je da je biti solventan, likvidan i poželjan poslovni partner, posebno u vrijeme pandemije COVID-19, izazov za sve privredne subjekte u BiH.

Dodala je da je čak 38 posto kompanija tri godine u kontinuitetu bonitetno pouzdano.

Direktorica LRC-a Jadranka Kuljanin navela je da je ta agencija pionir u BiH u oblasti digitalizacije.

– Još 2003. smo uspostavili prvi online sistem razmjene informacija i bili smo prvi ekonomski registar za cjelokupno tržište BiH. Digitalna transformacija nam omogućava da poslujemo brže, fleksibilnije i jednostavnije, a njena važnost se posebno istakla u vrijeme pandemije – rekla je Kuljanin.

Pojasnila je da su uspostavili novi model poslovanja i omogućili lakši pristup svim potrebnim podacima kako bi kompanije sigurnije poslovale.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je da digitalna transformacija danas više nije pitanja izbora već je neizbježna, neophodna i nezaobilazna.

– Prepoznajući važnost uvođenja digitalnih tehnologija u cjelokupno bh. društvo, Komora je u 2019. pripremila ediciju Digitalna transformacija Bosne i Hercegovine. Kroz 13 studija, u Ediciji razmatramo literaturu o odgovarajućim tehnološkim uticajima kako u EU tako i u svijetu, sa posebnim osvrtom na BiH, predlažemo koncepte, prepoznajemo potrebne korake i aktere, pojmove i procese za prevazilaženje digitalnog raskoraka – kazao je Egrlić.

Jučer su na konferenciji „Pouzdanost 2020 – Digitalna transformacija“ uručene Zvijezde bonitetne pouzdanosti direktorima kompanija: BH Telecom d.d. Sarajevo, Express Courier – UPS d.o.o. Sarajevo, M&I Systems d.o.o. iz Banja Luke, Halcom d.o.o. Sarajevo, Franck d.o.o. Sarajevo, Bambus Otoka d.o.o. Sarajevo.Direktoru Tvornice cementa Kakanj Zvijezdu boniteta uručena je brzom poštom, a za dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo bit će uručena naknadno.

 

Biznis.ba / FENA