Povezuju se berze dijamanata u Izraelu i Dubaiju

Berze dijamanata u Izraelu i Dubaiju su danas objavile da su postigle sporazum o jačanju trgovine samo nekoliko dana pošto je Izrael u Bijeloj kući potpisao sporazume s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom o normalizaciji odnosa.

Sporazumima iz Washingtona, uz posredovanje SAD-a, UAE i Izrael prvi put iznose u javnost svoje skrovite ekonomske veze. UAE su prošlog mjeseca najavili kraj bojkota Izraela, dozvolivši da trgovina teče između naftom bogatih Emirata i Izraela. Emiratske i izraelske banke i istraživačke kompanije već su požurile potpisati sporazume, prenosi beta.

Izrael, nekada najveći svjetski prodajni centar dijamanata, i dalje je lider u poliranju velikih dijamanata i sjedište je snažnog sektora visoke tehnologije. Dubai, regionalno financijsko središte, domaćin je trgovine dijamantima u nastajanju. Ta djelatnost je tamo porasla sa izvozne trgovine od 3,6 milijardi dolara 2003. na 23 milijarde u 2019. godini.

Izraelska burza dijamanata otvorit će ured u Dubaiju, dok će “Dubai Multi Commodities Center” ekonomski slobodna zona, postaviti trgovinu u Ramat Ganu u Izraelu, bazi izraelske burze.

Ahmed Bin Sulajem, šef DMCC-a i predsjedavajući Dijamantne burze Dubaija, rekao je da će sporazum “privući poduzeća u Emirat, pojačati regionalnu i međunarodnu trgovinu dragim kamenom”.

Joram Dvash, šef Izraelske burze dijamanata, pohvalio je ekonomske slobodne zone Dubaija i “pogodne uvjete poslovanja”.

Biznis.ba