Predložena zajednička organizacija poslovnih susreta kompanija iz BiH i Srbije

Direktorica Agencije FIPA Milica Marković na sastanku s ambasadoricom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aidom Smajić razmijenila je informacije o trenutnim ekonomskim kretanjima i stanju u privredi Srbije i Bosne i Hercegovine, te mogućnosti saradnje na dodatnim ulaganjima srbijanskih kompanija u BiH.

Direktorica Marković se sastala sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađenom Cicovićem kako bi razgovarali o organizaciji poslovnih susreta i promocije mogućnosti ulaganja i investicijskih projekata u vlasništvu bh. kompanija. Konstatirano je da svaka saradnja i investicije u Republiku Srpsku su i podsticaj bh. ekonomiji. Cicović je pozdravio inicijativu direktorice Marković za organizaciju sastanka i zajedničke saradnje.

Republika Srbija je treći po veličini investitor u BiH, sa iznosom od 1,998 milijardi KM ili 1,022 milijardi eura do decembra 2019. Najveća investicija iz Srbije je bila kupovina Telekomunikacija RS ad Banja Luka, kao i ulaganja Komercijalne banke ad Beograd, Naftne industrije Srbije, Hemofarma ad Vršac, Swissliona Takovo, Imleka ad, te kompanije Galames Beograd i mnoge druge investicije u energetski sektor, proizvodnju hrane, IT, turistički, metalo-prerađivački i tekstilni sektor.

I pored činjenice da u BiH djeluje preko 700 kompanija s kapitalom iz Republike Srbije, konstatirano je da postoji interes za investicijske prilike u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga direktorica Marković je inicirala i predložila zajedničku organizaciju poslovnih susreta vlasnika projekata i kompanija iz BiH i kompanija iz Srbije.

FIPA u svojoj bazi ima više od 400 projekata domaćih kompanija, lokalnih zajednica i entiteta. Cicović smatra da poseban fokus treba staviti na srbijanske kompanije koje izvoze u BiH i kako bi one trebale otvarati proizvodne pogone u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Agencije FIPA.

 

Biznis.ba / FENA