Predsezona u Međugorju zadovoljavajuća, tek se očekuju pravi dolasci

Međugorje u predsezoni bilježi veći broj gostiju nego 2021. godine, a s odmakom turističke sezone nadaju se i većim brojkama.

U Međugorju su relativno zadovoljni predsezonom i brojem gostiju, rekao je u razgvoru za Fenu voditelj Ureda Turističke zajednice (TZ) Međugorje Željko Vasilj.

– Za ovaj dio godine zadovoljni smo brojem gostiju. Već od ukršnjih blagana imamo kontinuiran broj gostiju u Međugorju svaki dan. U prosjeku su to gosti iz 10 i 15 stranih zemalja, koji se registriraju u župnom uredu – rekao je Vasilj.

Vasilj je izjavio kako trenutačno u Međugorju boravi popriličan broj gostiju iz prekooceanskih zemalja, što im daje nadu da će sezona biti dobra.

– Prisutni su gosti iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike pa sve do Južne Koreje, što nam daje još više optimizma da ćemo i s europskim gostima imati bolju sezonu – smatra voditelj TZ u Međugorju.

Vasilj navodi kako je u predsezoni važan kontinuiran rast gostiju.

– Na dnevnoj bazi imamo kontinuiranu brojku od dvije tisuće turista. Prednjače Poljaci, Irci, Talijani, Španjolci dolaze u većem broju, ima i Amerikanaca. Vikend dani su još bolji jer dođe veliki broj hodočasnika iz Hrvatske, koji onda pojačaju ukupnu brojku – ističe Vasilj.

Kako kaže, sezona ide u dobrom smjeru, ali trebat će još vremena da se dostignu brojke iz 2019. godine.

– Ova godina će sigurno biti bolja od proteklih. Mi 2020. godinu praktički i ne računamo jer nije bilo ničega. Prošla, 2021. godina, je startala krajem lipnja za samu obljetnicu međugorskih ukazanja i dala je nekog rezultata, ali je to bila trećina u poređenju s 2019. godinom. Vjerujem da će stabilizacijom situacije tržišta biti bolja sezona, ali će to opet biti ispod predpandemijske 2019. godine – misli Vasilj.

Poručio je da će trebati izvjesno vrijeme kako bi se dostigle brojke iz 2019., ali vjeruje kako već ove godine ide poboljšanje jer su granice otvorene i ljudi mogu putovati.

Vasilj ističe da glavni dio sezone u Međugorju počinje Mladifestom, krajem kolovoza, te se nastavlja kroz rujan i listopad.

– Tek očekujemo prave dolaske u Međugorje. S odmakom sezone broj hodočasnika u Međgorju će sigurno rasti – nadodao je Vasilj.

Vasilj se osvrnuo i na broj hodočasnika koji dolaze iz ratom pogođene Ukrajine.

– Što se tiče Ukrajine, logično je da tu stvar ovisi od događanja u njihovoj zemlji. Čak smo prijatno iznenađeni brojem hodočasnika iz Ukrajine u Međugorju kojih nekada ima po par stotina. Uglavnom su žene i djeca, a većinom dolaze iz zapadnog dijela Ukrajine koji je manje pogođen ratom – rekao je Vasilj.

Vasilj tvrdi kako situacija u Ukrajini pretjerano ne utječe na broj dolazaka hodočasnika iz Poljske i ostalih zemalja srednje Europe.

– Gosti iz Poljske su tu i čim dođe ljeto oni će pristizati u sve većim brojkama. Tu se situacije neće promijeniti, a očekujemo uobičajen ritam dolazaka i hodočasnika iz zemalja srednje Europe poput Mađarske, Češke, Slovačke – zaključio je Vasilj.

 

Biznis.ba / FENA