Predstavnici Sveučilišta iz Osijeka posjetili Sajam šljive

Predstavnici naučnih institucija i akademske zajednice iz Osijeka redovno su prisutni na Sajmu šljive u Gradačcu, a na ovogodišnjem 46. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije gosti su bili prorektor Sveučilista Josip Jurij Strossmayer Drago Šubarić, dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta Jurislav Babić, prodekan Stela Jokić i Antun Jozinović.

Domaćin gostima iz Osijeka bio je Midhat Jašić sa Univerziteta u Tuzli i Miralem Gasal, direktor Sweety d.o.o Gradačac iz korporacije AS group koja je lider prehrambene industrije u BiH.

– Posebno smo ponosni na njihovo porijeklo, Modriča, Gradačac i Žepče. Osim što su eminentni i poznati profesori dokazani su naučnici na međunarodnoj i nacionalnoj razini. Svi su dobitnici nagrada i priznanja za uspješnost u području nauke – kazao je Jašić.

Akademska zajednica je od prvog „Dana šljive“ 1969. godine, preko „Sajma šljive“ do danas uvijek davala izuzetan doprinos kvaliteti održavanja ovog međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije. Pored domaćih visokoškolskih institucija, Univerziteta u Sarajevu i Tuzli, poseban doprinos u održavanju savjetovanja, simpozija i promocija dao je Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josip Jurij Strossmayer iz Osijeka.

Od zajedničkih skupova valja pomenuti da je punih šest godina ovdje održavano stručno-naučno savjetovanje AgroTech, zatim Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem, brojni seminari i simpoziji te promocije zajednickih knjiga i udžbenika, saopćili su organizatori Sajma.

Biznis.ba / FENA