Preduzeće Zrak tvrdi da radnicima duguje tek dio plaće, planira i nova zapošljavanja

Preduzeće Zrak trenutno zapošljava 114 radnika koji su se našli u brojnim problemima bez redovnih primanja, kako su istakli danas. Na obustavu rada su se odlučili nakon neuspješnih višednevnih pregovora s upravom.

S druge strane, iz Uprave preduzeća govore nam da su kao izvozno orjentisana kompanija u proteklom periodu imali poteškoća zbog pandemije, te su bili spriječeni izvoziti robu usljed zatvaranja granica.

“U ovom periodu došlo je do poteškoća u korištenju zdravstvenih usluga, s čime su se susreli i drugi djelatnici, ali bez obzira na to svi troškovi koje su radnici imali po ovom pitanju su refundirani. I pored ovih poteškoća, nismo otpustili nijednog radnika i isplatili smo sve plaće, naknade za prijevoz i topli obrok, a zaposlenicima se duguje dio neto plaće za mjesec august 2020. godine. Finansijska sredstva će biti osigurana ubrzo, po uplati kupca za isporučenu robu, o čemu su zaposlenici obaviješteni i putem oglasne ploče, ali i na sastancima Uprave i legitimnih predstavnika zaposlenika koji su održavani i više puta na dnevnom nivou”, pojasnili su iz Uprave.

Iz preduzeća Zrak nadalje dodaju da su ugovoreni i poslovi značajne vrijednosti sa stranim kupcima zbog čega su planirana i nova zapošljavanje, te nabavke novih mašina.

“Zbog ovakvog postupanja dijela radnika, ozbiljno je narušen ugled društva i načinjena nepovratna šteta. Danas kada ova Uprava čini sve da, uz pomoć organa društva, resornog ministarstva i Vlade FBiH isplati obaveze po tužbama radnika do 2013. godine, obezbijedi kontinuitet i stabilnost poslovanja, te zaustavi dalje gubitke, očito se aktiviraju unutrašnji i vanjski faktori koji nastoje zaustaviti započete procese”, zaključili su iz Uprave preduzeća Zrak.

Biznis.ba / Klix.ba