Prelazak na online poslovanje neminovnost u periodu pandemije

Prelazak na online poslovanje nameće se kao neminovnost za sve privredne subjekte, jer ublažava posljedice pandemije i omogućava nastavak poslovanja online putem.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Privredne/Gospodarske komore FBiH, a povodom predstavljanja projekta “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja”, čime je ujedno simbolično obilježen i 19. novembar – Međunarodni dan poduzetnica.

Radi se o projektu koji Privredna/Gospodarska komora FBiH realizira u saradnji s Gender Centrom FBiH.

Cilj projekta jeste osnaživanje i podrška poduzetnicama pogođenim koronavirusom u izradi i implementaciji novog – online načina poslovanja i edukacija u samostalnom upravljanju tog načina rada.

Kao najugroženiju skupinu privrednih subjekata u implementaciji online poslovanja Privredna/Gospodarska komora FBiH prepoznala je poduzetnice, te im se realizacijom ovog projekta pod pokroviteljstvom Gender centra FBiH želi pružiti podrška u implementaciji online poslovanja i osamostaljivanju, saopćeno je iz Komore.

Kako se nadalje navodi, izrada online alata poduzetnicama pogođenim koronavirusom u okviru ovog projekta podrazumijeva edukaciju o vođenju alata za online poslovanje, te izradu web stranice, web shopa i društvenih mreža prilagođenih računarskoj i mobilnoj verziji.

– Privredna/Gospodarska komora FBiH je u okviru svakodnevnih aktivnosti kontinuirano težila ka promociji, edukaciji i većoj zastupljenosti žena u svim sektorima. Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatni je izazov za sve poduzetnice i žene u biznisu, a naročito u implemetaciji novog, online načina poslovanja, što su nam ujedno i sugerisale naše članice, te smo tim povodom u saradnji sa Gender centrom FBiH inicirali realizaciju ovog projekta – kazao je, između ostalog, Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Na važnost prepoznavanja najugroženijih ciljnih skupina ukazala je Lejla Hodović ispred Gender centra FBiH.

– Nije nepoznanica da su žene bile više zaposlene u oblasti tekstilne industrije, turizma, ugostiteljstva i drugih usluga, te će zbog toga više osjetiti efekte ove krize. Ulaganje u spremnost i kapacitete institucija FBiH za odgovor na krizne situacije je potrebno danas više nego ikad prije. Poplave iz 2014. godine i pandemija su pokazale da postoji spremnost i znanje naših institucija da se odgovori na neke od najtežih izazova našeg društva. A dokaz tome je i ova inicijativa koju danas promoviramo…- kazala je Hodović

Projekat je finansijski podržan iz sredstava FIGAP II programa (Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH), koji je rezultat saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine.

Program podržava Kraljevina Švedska, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.

Simboličnim obilježavanjem Međunarodnog dana poduzetnica, Privredna/Gospodarska komora FBiH se pridružila Ujedinjenim narodima u ovom globalnom pokretu koji ukazuje na važnost žene i njenu ne samo značajnu, već i inspirativnu ulogu u društvu i ekonomiji, kako bi ujedno i skrenuli pažnju na brojne izazove i prepreke s kojima se svakodnevno poduzetnice i žene u biznisu suočavaju, a naročito na izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa, navodi se u saopćenju.

Biznis.ba / FENA