‘Prepreke koje smo savladale’, moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena na selu

Sweden/USAID FARMA II projekt će u okviru Međunarodnog dana žena na selu koji se obilježava 15. oktobra, na Lucky Marketu u Sarajevu, podržati prodaju i promociju proizvoda 20 poljoprivrednih proizvođača kojima upravljaju žene, te održati online panel diskusiju pod motom „Prepreke koje smo savladale!“.

Već pet godina Sweden/USAID FARMA II projekt podržava i promoviše osnaživanje žena i njihovo aktivno učešće u poljoprivredi. Od početka svog rada 2016. godine, projekat je pružio obuku i druge vrste tehničke pomoći za 1.439 žena, te podržao rad 437 poljoprivrednih proizvođača kojima upravljaju žene.

Projekt će od danas do nedjelje, 18. oktobra na uličnom sajmu Lucky Market ispred tržnog centra SCC u Sarajevu podržati promociju i prodaju proizvoda 20 poljoprivrednih proizvođača koje predvode žene, a za 15. oktobar je najavljena online panel diskusiju pod nazivom „Prepreke koje smo savladale!“. Kroz diskusiju će biti predstavljeno sedam istaknutih žena koje uspješno vode svoje firme ili su značajno doprinijele ekonomskom osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini.

– Moramo se boriti za sebe i vrijedno raditi na osiguravanju naše finansijske i ekonomske nezavisnosti – rekla je Aida Zubčević, vlasnica Faveda d.o.o., kompanije iz Sarajeva koja bavi proizvodnjom dietetskih preparata i prirodne kozmetike na bazi ljekovitog bilja.

Zubčević, koja je predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH i članica Međunarodne mreže žena poduzetnica, dodala je da žene mogu mnogo učiniti za žene u smislu ekonomskog osnaživanja, te da moraju raditi na dva kolosijeka – na uspostavljanju i vođenju vlastitih preduzeća i zalaganju za jednaka prava žena i muškaraca u poslovnom sektoru, kao i prava nasljeđivanja i upisa vlasništva imovine.

Zubčević će učestvovati u panel diskusiji 15. oktobra, zajedno sa direktoricom Fondacije Ženski centar iz Trebinja Ljiljanom Čičković, vlasnicom kompanije za uzgoj i prodaju voća i povrća Eko Jasmina iz Mostara Jasminom Ćušić, predsjednicom Udruženja žena Ruka iz Tešnja Suadom Mujkić i rukovoditeljicom područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RS Jelenom Mićić.

Priče direktorice Mliječne industrije 99 iz Gradačca Indire Omeragić i direktorice BeeMed iz Tuzle Amine Muharemagić bit će predstavljene putem video priča.

Lucky Market organizuju dvije žene. Od 2010. godine održale su više od 200 uličnih sajmova širom BiH, a 90 posto izlagača na tim sajmovima bile su žene koje su predstavljale svoje poslovanje.

Ovonedeljni Lucky Market ispred tržnog centra SCC uključuje ukupno 50 izlagača, od kojih su 44 organizacije koje vode žene. Izlagači koje podržava FARMA II su: Bio-Halilović (čajevi, prirodna kozmetika i brašno); EcoMedico (proizvodi na bazi meda); Organlook (prirodna kozmetika); Greens (začinsko bilje i mikro povrće); Alma Derm (prirodna kozmetika); Kozja farma Alpino (sir i prirodna kozmetika); i Udruženje BH Treasures sa više proizvođača i proizvoda, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

(FENA)