Presuda Vrhovnog suda u Sloveniji: Dionice Mercatora moraju biti vraćene Agrokoru

Državno odvjetništvo Republike Slovenije podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem je, u suštini, iznijelo tvrdnju da je slovenska AVK, oduzevši dionice Mercatora Agrokoru, postupila nezakonito, stoji u saopćenju Fortenove, prenosi Index.hr.

Nema žalbe na presudu

Vrhovni sud je pravomoćnom presudom na koju ne postoji mogućnosti žalbe takvu tvrdnju potvrdio te je odluku AVK promijenio i zaustavio postupak koji je AVK vodila protiv Agrokora, a u kojem su dionice Mercatora oduzete. Time je Vrhovni sud Agrokoru omogućio neometano raspolaganje dionicama, navodi se u sapćenju.

Podsjetimo, prva odluka AVK-a o zapljeni dionica radi osiguranja naplate prekršajne kazne izrečena je krajem decembra prošle godine. To je blokiralo prijenos Mercatora na grupu Fortenova.

Slovenski Vrhovni sud sada je oduzimanje dionica proglasio nezakonitim te argumentirao da AVK nije imala zakonski osnov za izdavanje rješenja o oduzimanju dionica. Naime, peta tačka člana 201. slovenskog zakona o prekršajima propisuje da je odluku o oduzimanju imovine moguće donijeti ako se “strahuje da će se počinitelj tokom prekršajnog postupka ili do izvršenja odluke sakriti ili otići u inozemstvo“. Vrhovni sud je utvrdio kako je konceptualno nemoguće da se pravna osoba “sakrije, ode u nepoznato ili u inozemstvo“ te da nije bilo materijalno-pravnog temelja za oduzimanje dionica Agrokoru, navode iz Fortenove.

Iz presude proizlazi i da je AVK donošenjem nezakonitog rješenja o oduzimanju potpuno pogrešno primijenila član 201. slovenskog zakona o prekršajima, čiji se cilj i intencija odnosi isključivo na fizičke osobe za koje postoji mogućnost “sakrivanja ili odlaska u nepoznato“. Iz tih razloga, navodi Vrhovni sud, dionice Mercatora moraju bez ikakve daljnje odgode biti vraćene Agrokoru.

Povrat imovine Agrokoru

Ova presuda Vrhovnog suda omogućuje povrat imovine Agrokoru nešto više od mjesec dana nakon što je Okrajno sodišče u Ljubljani već preinačilo odluku AVK-a o visini sankcije te iznos od čak 53,9 miliona eura umanjilo na milion eura, uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat “namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno takmičenje“, nego je “rezultat nesavjesnog nehata odgovorne osobe Ivice Todorića“, ističu iz Fortenove.

Zbog činjenice da sud nije uvažio sve argumente, Agrokor se na ovu odluku žalio Visokom sudu u Ljubljani te pravnim putem nastavlja pobijati argumentaciju koju je AVK koristila za utvrđenje navodne povrede propisa, napominju.

“Pozdravljamo presudu Vrhovnog suda koja pokazuje kako ključne institucije štiteći zakonitost ujedno unaprjeđuju investicijsku klimu u Sloveniji. Očekujemo da nam raspolaganje dionicama bude omogućeno u najkraćem roku te i dalje planiramo prijenos Mercatora na Fortenova grupu realizirati do kraja ove godine“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Peruško je podsjetio kako je što skoriji prijenos Mercatora na Fortenova grupu prije svega u direktnom interesu najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca, njegovih dobavljača i ukupnog ekonomskog okruženja u Sloveniji.

“Mercator je kompanija koja zbog svog multiplikativnog efekta na ekonomiju predstavlja kompaniju od sistemske važnosti za slovensku ekonomiju. Prijenosom s Agrokora, kompanije koja je u stečaju, Mercator će se naći u vlasništvu stabilne i kapitalno snažne Fortenova grupe čiji je krajnji cilj od Mercatora učiniti snažnog regionalnog trgovca, orijentiranog na lokalne dobavljače“, rekao je Peruško.

Dodao je da će u Mercatoru, koji će biti sastavni dio Fortenova grupe, cijela slovenska ekonomija dobiti finansijski jakog i stabilnog partnera i kupca svojih roba.

“Saradnja s lokalnim dobavljačima i održavanje i razvoj kraćih dobavnih lanaca je jedna od ključnih odrednica strategije razvoja regionalne maloprodaje u Fortenova grupi te predstavlja našu važnu konkurentsku prednost. Zato nakon prijenosa dionica Mercatora na Fortenova grupu, lokalni dobavljači mogu nastaviti računati na svoj položaj u Mercatoru“, zaključio je Peruško.

Biznis.ba